ΑΘΗΝΑ
13:26
|
19.04.2024
Το Ιράν ορκίστηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για οποιαδήποτε ξένη δύναμη μπορεί να έχει εμπλακεί στο πρόσφατο περιστατικό στη βάση εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν δήλωσε, με αυστηρότητα, ότι θα υπάρξουν συνέπειες για οποιαδήποτε ξένη δύναμη μπορεί να έχει εμπλακεί στο πρόσφατο περιστατικό στη βάση εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ. Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας σειράς περιστατικών σε άλλες ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του Ιράν.

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε και να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την κύρια αιτία και τον λόγο της έκρηξης [στο Νατάνζ], και οι αρμόδιοι φορείς ασφαλείας ερευνούν όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσάβι την Παρασκευή.

Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έχουν εμπλακεί ξένα στοιχεία, είπε, θα το ανακοινώσουν και θα υπάρξουν συνέπειες.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ιδέα ότι η πυρηνική εγκατάσταση μπορεί να αποτέλεσε στόχο κυβερνετικής επίθεσης του Ισραήλ ή, δευτερευόντως, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αρχές της χώρας είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι έχουν προσδιορίσει την πραγματική αιτία του συμβάντος, αλλά «λόγω ζητημάτων ασφάλειας» θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες την «κατάλληλη στιγμή».
Ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένι Γκάντς απέρριψε την κατηγορία την Κυριακή, λέγοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να κατηγορείται για “κάθε περιστατικό” που συμβαίνει στο Ιράν. Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι έδωσε διαφορετικό μήνυμα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ιράν να διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες» προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνουμε δράσεις που είναι καλύτερα να μείνουν κρυφές».

Στις 2 Ιουλίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι επλήγη αποθήκη στην εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού του Νατάνζ, που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του Ισφαχάν. Το εργοστάσιο θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν.

Το Ιράν δεν ανέφερε θύματα και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε, ότι η διαδικασία εμπλουτισμού στη μονάδα συνεχίστηκε όπως συνήθως, αν και ένα από τα κτίρια του χώρου υπέστη σοβαρές ζημιές.

Οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, παρότι τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αντιμετωπίζονται ανοιχτά ως απειλή από ορισμένες κυβερνήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη, που χρειάζεται πυρηνικές δυνατότητες για ειρηνικούς σκοπούς, έχει υποστεί σημαντικές και θανατηφόρες κυρώσεις λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Η ίδια η εγκατάσταση του Νατάνζ είχε γίνει στόχος επίθεσης πριν από δέκα περίπου χρόνια σε μια εξελιγμένη ηλεκτρονική επιχείρηση που κατέστρεψε 1.000 φυγοκεντρητές. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι κύριοι ύποπτοι για αυτήν την επίθεση.

Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είχαν ρυθμιστεί με μια συμφωνία του 2015 (JCPOA) που υπογράφηκε με έξι παγκόσμιες δυνάμεις, κοινώς γνωστή ως «συμφωνία του Ιράν». Η συμφωνία, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε μονομερώς από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Μετά από αυτό, η Τεχεράνη παραιτήθηκε από το συμφωνημένο όριο εμπλουτισμού ουρανίου.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα