ΑΘΗΝΑ
15:06
|
20.04.2024
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως σήμερα, με 228.102 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Οργανισμού.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου.

Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στους περίπου 5000 ημερησίως.

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι θάνατοι

Η Γαλλία έγινε σήμερα η έκτη χώρα παγκοσμίως που ξεπέρασε επισήμως τους 30.000 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως 25 άνθρωποι υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο σε νοσοκομεία μετά από επιπλοκές της νόσου. Από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, στις αρχές Μαρτίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 30.004 θάνατοι.

Ο σημερινός απολογισμός είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 15 θανάτων ημερησίως που καταγράφεται τις τελευταίες επτά μέρες. Τον Ιούνιο κατά μέσο 34 άνθρωποι πέθαιναν ημερησίως στη χώρα, τον Μάιο 143 και τον Απρίλιο 695.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 μειώθηκε κατά 115, φτάνοντας τους 7.062, συνεχίζοντας την πτωτική τάση εβδομάδων. Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε επίσης κατά 16 , φτάνοντας τους 496. Για πρώτη φορά μετά τα μέσα Μαρτίου ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μεθ έπεσε κάτω από 500 .

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται σε μια στιγμή που η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας αναφέρει μια «νέα τάση ανόδου της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2» στην ηπειρωτική Γαλλία και οι αρχές κάλεσαν σήμερα σε «επαγρύπνηση» μπροστά σε ένα κίνδυνο για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Τσεχία: Ξεπέρασαν τα 13.000 τα κρούσματα

Η Τσεχία ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα 82 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε 24 ώρες, με το σύνολο αυτών από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνά τα 13.000, έπειτα από μια πρόσφατη άνοδο των μολύνσεων εξαιτίας τοπικών εξάρσεων.

Η χώρα με πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων έχει καταγράψει 352 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνον των δυτικοευρωπαϊκών γειτόνων της. Ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλε τον Μάρτιο δραστικά μέτρα περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά έχει άρει πολλά από αυτά τα μέτρα από τον Μάιο.

Από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα εντόπισε 14 φορές πάνω από 100 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, με πιο πρόσφατο χθες Πέμπτη με 105 μολύνσεις. Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός σημειώθηκε στις 28 Ιουνίου όταν αναφέρθηκαν 305 νέες μολύνσεις.

Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα ξέσπασμα σε μια ανατολική περιοχή εξορύξεων, γεγονός που ώθησε στις αρχές Ιουλίου την κρατική εταιρεία OLD να κλείσει ορυχεία της στην περιοχή.

Αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι το ξέσπασμα έχει περιοριστεί, αλλά η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για αργοπορημένη αντίδραση. Άλλες μικρότερες εξάρσεις του ιού καταγράφηκαν επίσης σε δύο άλλες περιοχές την τελευταία εβδομάδα.

Ιράκ: Αύξηση 600% των κρουσμάτων τον Ιούνιο

Μια Ιρακινή βουλευτίνα άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή νικημένη από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, με τα κρούσματα Covid-19 να έχουν εκτοξευτεί κατά 600% τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η βουλευτίνα Γκίντα Κάμπαχ, ηλικίας 46 ετών, από την επαρχία Ντιγιάλα, στην ανατολική Βαγδάτη, είναι το πρώτο μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου που πέθανε από την Covid-19, όμως τουλάχιστον 20 συνάδελφοί της έχουν προσβληθεί από τον ιό, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ιρακινής βουλής Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι.

Αν και στο Ιράκ τα κρούσματα Covid-19 κινούνταν για καιρό σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC), οι μολύνσεις εκτοξεύθηκαν κατά 600% κι ενώ εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας νόσησαν από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει περίπου 70.000 κρούσματα και σχεδόν 3.000 νεκρούς, ενώ περίπου 40.000 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν.

Με τα νοσοκομεία στα όριά τους, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Βαγδάτης εξοπλίστηκαν με νοσοκομειακές κλίνες και πολλά ξενοδοχεία υποδέχονται πλέον οικογένειες σε καραντίνα.

Όμως, σε μια χώρα με χρόνιες ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα και κλίνες, πολλά βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου καταγράφονται νοσοκομεία, μεταξύ άλλων, στην επαρχία Ζι Καρ, να μην διαθέτουν οξυγόνο, για να βοηθήσουν τους ασθενείς, ενώ συγγενείς καταφέρονται εναντίον γιατρών και νοσηλευτών και επιτέθηκαν σε τουλάχιστον μία γιατρό.

Δραματική η κατάσταση στη Σερβία

Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται σήμερα στη Σερβία. Οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 18 εκ των οποίων οι δέκα στην επαρχία του Σαντζάκ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό έφτασε τους 370. Καλπάζει και η μεταδοτικότητα της νόσου, αφού από εχθές το μεσημέρι μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκαν αλλά 382 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά νόσησαν 17.724 άτομα. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 130 ασθενείς οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς η οποία ανέφερε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα προέρχονται από το Βελιγράδι. Η πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, όπως και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Εξέφρασε φόβους ότι οι διαδηλώσεις θα επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη συμπεριφορά όσων συμμετέχουν σ’ αυτές. Η κ. Μπραμπιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί το μέτρο της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο άμεσο μέλλον αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση περαιτέρω.

Το σύστημα υγείας στην πρωτεύουσα κινδυνεύει να καταρρεύσει προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ. «Οι δυνατότητες νοσηλείας των νοσοκομείων αναφοράς για την Covid-19 στο Βελιγράδι έχουν εξαντληθεί. Χθες βράδυ μεταφέραμε δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων εάν ωστόσο συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτόν τον ρυθμό τα κρούσματα σύντομα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» επισήμανε ο σέρβος υπουργός Υγείας μετά από σύσκεψη με τους διευθυντές των νοσοκομείων.

Στο Βελιγράδι από σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όλα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 9:00 η ώρα το βράδυ, ενώ είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα εισέρχονται στα καταστήματα, ανάλογα με το εμβαδόν τους.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Κόσοβο όπου από εχθές κατέληξαν 8 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 207 νέα κρούσματα. Στο Κόσοβο απεβίωσαν, συνολικά, 94 άτομα.

Βόρεια Μακεδονία: Για πρώτη φορά πάνω από 200 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα

Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 205 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ έξι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

Προηγουμένως, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα είχε σημειωθεί στις 13 Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 196 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται πλέον στα 7.777, ενώ των θυμάτων στους 368.

Τα περισσότερα από τα 205 νέα κρούσματα στη χώρα καταγράφηκαν στα Σκόπια (60 κρούσματα) και ακολούθως στο Σβέτι Νίκολε (29), στο Γκόστιβαρ (23) και στο Ντέμπαρ (17).

Τις περασμένες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1728 τεστ κορονοϊού στη χώρα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 74.418 δείγματα στη χώρα.

H ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους

Η ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού ( η οποία θα έπρεπε να λήξει την 31η Ιουλίου) μέχρι το τέλος του έτους.

Το έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός από την Βενετία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική, επίσημη απόφαση, αλλά η κυβέρνηση οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, με αυτό τον τρόπο η Ιταλική Πολιτική Προστασία θα διατηρήσει τον κεντρικό της ρόλο (ιδίως ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβριο) ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση της κρίσης, χωρίς την άμεση έγκριση του κοινοβουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα