ΑΘΗΝΑ
10:48
|
23.04.2024
Μια μικρή πόλη στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει πρωτότυπα την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την πανδημία του covid-19 να μαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγώντας τις τοπικές οικονομίες σε ύφεση, μια μικρή πόλη βρήκε ένα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της καθολικής καραντίνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερ, καθένας από τους δύο χιλιάδες κατοίκους της πόλης του Τενίνο, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον,  δικαιούται έως 300 δολάρια «Τενίνο» ― ενός παράλληλου νομίσματος που εκδίδει ο δήμος με τη βοήθεια μιας παλιάς εκτυπωτικής μηχανής που ανασύρθηκε από το τοπικό μουσείο για να τυπώσει ξανά χρήματα μετά από 90 ολόκληρα χρόνια.

Το νόμισμα, το οποίο εκτυπώνεται σε ξύλινες πλάκες των εικοσιπέντε δολαρίων με την επιγραφή «Αρωγή για τον κορονοϊό», δίνεται ως ενίσχυση στους κατοίκους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές στις τοπικές επιχειρήσεις.

Την αξία του τοπικού νομίσματος εγγυάται η τοπική αυτοδιοίκηση, ανταλλάσσοντας το με δολάρια σε ισοτιμία ένα προς ένα. Σύμφωνα με την Σούζαν Βίτ, διευθυντικό στέλεχος της δεξαμενής σκέψης σε θέματα οικονομικής πολιτικής «Κέντρο Σουμάχερ», παράλληλα νομίσματα όπως αυτό του Τενίνο είναι πιο αποτελεσματικά από άμεσες πληρωμές σε δολάρια στην στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Για την πόλη του Τενίνο, το συγκεκριμένο νόμισμα έχει μεγάλη ιστορία, καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1931, ως μέσο οικονομικής στήριξης κατά την Μεγάλη Ύφεση. 

«Η ιδέα να το ξαναχρησιμοποιήσουμε μας ήρθε σαν έκλαμψη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γουέιν Φουρνιέ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας «ήταν μια πολύ λογική σκέψη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα