ΑΘΗΝΑ
03:57
|
25.04.2024
Κίνδυνο έλλειψης ψωμιού αντιμετωπίζει η Συρία για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κίνδυνο έλλειψης ψωμιού αντιμετωπίζει η Συρία για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, καθώς η χώρα υποφέρει από οικονομική κατάρρευση στην οποία ήρθαν να προστεθούν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Προβλήματα στην κρατικά επιχορηγούμενη αγορά ψωμιού της Συρίας ενδέχεται να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, αλλά και να οδηγήσουν σε λιμό, μιας και αφότου ο πληθωρισμός ανέβασε στα ύψη τις τιμές των τροφίμων ο τοπικός πληθυσμός έχει καταφύγει στην κατανάλωση προϊόντων σίτου.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία για θέματα διατροφής και αγροτικής παραγωγής, Μάικ Ρόμπσον, «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθυσμός έχει ήδη ξεκινήσει να έχει ελλείψεις στην διατροφή του», ενώ πρόσθεσε ότι «αν οι Αμερικάνικες κυρώσεις εξακολουθήσουν να πλήττουν τη Συριακή οικονομία, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές ελλείψεις σε σιτηρά καθώς πλησιάζει το 2021».

Από τον φετινό Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Συρία. Η Συριακή λίρα, η οποία διατηρούσε σταθερή ισοτιμία ένα προς 500 με το δολάριο επί πολλά συναπτά έτη, έπεσε τον Ιούνιο στο ιστορικό χαμηλό του 1 προς 3.000, εν αναμονή της εφαρμογής των νέων κυρώσεων.

Εκπρόσωποι της Αμερικάνικης κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις δεν αποτρέπουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και έχουν ως μόνο στόχο τους να πλήξουν το καθεστώς Άσαντ.

Οι Συριακές αρχές από την πλευρά τους κατηγορούν τις Αμερικάνικες κυρώσεις για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απλοί πολίτες της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα