ΑΘΗΝΑ
08:35
|
18.04.2024

Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.  Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από μουσουλμάνους,  από χώρες της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.  Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από μουσουλμάνους,  από χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον, οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραβρεθούν την Παρασκευή 24 Ιουλίου στην Αγία Σοφιά για την πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή της σε τζαμί.  Ήδη, εκατοντάδες Τούρκοι προσέρχονται καθημερινά έξω από το μνημείο και βγάζουν φωτογραφίες, ενώ σήμερα, το μεσημέρι,  ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, επισκέφθηκαν την Αγιά Σοφία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα.

To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί που θα στρωθεί στον ναό, είναι έτοιμο.  Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.

Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες.  Βασικό κριτήριο για τον διορισμό τους, είναι να έχουν καλή φωνή.

Μέσα στην Αγία Σοφία, θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι για 24 ώρες, ενώ θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.

Τα ψηφιδωτά που υπάρχουν μέσα στον Ναό,  θα μπορούν να τα βλέπουν οι τουρίστες σε συγκεκριμένες ώρες και θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.

Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Σε συνέντευξή που έδωσε στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη, ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.

«Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

«Είμαι πολύ πονεμένος» δήλωσε ο Πάπας.

Μπορεί να καθυστέρησε, όμως τελικά ο Πάπας Φραγκίσκος και το Βατικανό, σχολίασαν την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί. Στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, είπε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».  Ιταλικά Μέσα, σχολίασαν, ότι τα λόγια του Ποντίφικα, δεν περιέχονταν στην ομιλία του που δόθηκε στους δημοσιογράφους και ότι το σχόλιο του για την Αγία Σοφιά, ήταν αποκλειστικά και μόνον προσωπική του επιλογή.

Τούρκοι θεολόγοι αντίθετοι με την απόφαση Ερντογάν

Πάντως και μέσα στην Τουρκία, υπάρχει μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που είναι αντίθετοι με την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο θεολόγος Τζεμίλ Κιλίτς δηλώνει ότι η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι αντίθετη με τις βασικές διδαχές του Ισλάμ.

«Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με το Κοράνι. Ο προφήτης Μωάμεθ ποτέ δεν μετέτρεψε έναν εβραϊκό και χριστιανικό ναό σε τζαμί. Είναι μία από τις αρχές του Ισλάμ αυτό. Όλη η επιφάνεια της γης είναι τζαμί για τους πιστούς. Επομένως, οι πιστοί δεν χρειάζονται τους χώρους που χτίστηκαν από βασιλιάδες και σουλτάνους. Δεν υπάρχει ανάγκη για «αντίληψη κατάκτησης» αυτή την εποχή. Δεν βλέπω αυτήν την απόφαση σωστή. Πιστεύω ότι αυτή την απόφαση θα την κατακρίνει η ιστορία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος θεολόγος.

Ο καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Χαϊρί Κιρμπάσογλου, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «απαγορεύεται η μετατροπή ναών σε τζαμιά σε μέρη που κατακτήθηκαν. Είναι ενάντια στο Ισλάμ. Αυτή η ιδέα δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ».

Ο Τούρκος καθηγητής Θεολογίας θεωρεί ότι το βήμα αυτό έγινε από μία εξουσία που χάνει την ψήφο της. «Είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός», υποστηρίζει. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Οζκότς, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο «ασέβεια» στον Ατατούρκ.  «Απέναντι σε έναν ηγέτη που εξασφάλισε τη σωτηρία της Αγίας Σοφίας από τους εισβολείς και τους εχθρούς, θα απαιτούνταν τουλάχιστον σεβασμός».

Μητσοτάκης-Ιερώνυμος

Πάντως σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους από δω και πέρα.  Ο Ιερώνυμος λίγες ώρες νωρίτερα, με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε  μιλήσει για την απόφαση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας:  «Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.  Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα