ΑΘΗΝΑ
17:40
|
02.05.2024

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2),  γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της πρώτης διεύρυνσης της ευρωζώνης μετά από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2),  γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της πρώτης διεύρυνσης της ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια.  Παρόλα αυτά, στην Βουλγαρία τις τελευταίες ημέρες, η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική, αφού χιλιάδες κόσμου, διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούομεν Ράντεφ, ο οποίος στηρίζεται από τους σοσιαλιστές, κατηγόρησε χθες τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, για «μαφιόζικο χαρακτήρα» και τον κάλεσε να παραιτηθεί μαζί με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, τον Ιβάν Γκέτσεφ. Ο Μπορίσοφ, που διανύει την Τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός, υποστηρίζεται από το κέντρο δεξιό κόμμα (GERB). Η κόντρα Μπορίσοφ και Ράντεφ κρατά αρκετό καιρό, όμως οι διαδηλώσεις της Παρασκευής, ξεκίνησαν μετά τις έρευνες στην έδρα της βουλγαρικής προεδρίας την Πέμπτη, κατ’ εντολή της εισαγγελίας, η οποία έχει εργαλειοποιηθεί, κατά τον πρόεδρο Ράντεφ, από τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση: η κυβέρνηση και ο γενικός εισαγγελέας να παραιτηθούν», έκρινε ο Ράντεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αυτούς δεν μπορεί να αποκατασταθεί έπειτα από όλη αυτή τη βία και τη χειραγώγηση».

Δύο σύμβουλοι της προεδρίας συνελήφθησαν την Πέμπτη στα σπίτια τους και ερευνήθηκαν τα γραφεία τους στο κτίριο της προεδρίας. Σε βάρος του ενός ασκήθηκε δίωξη για «αθέμιτη χρήση επιρροής έναντι ανταλλάγματος» καθώς φέρεται να λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στον πρόεδρο κι έναν τοξικό επιχειρηματία, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται πως είχε παράνομα στην κατοχή του έγγραφα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ράντεφ για αντισυνταγματική συμπεριφορά, επισημαίνοντας μέσω Twitter ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ασκώντας πίεση στην εισαγγελία.

Ο Ράντεφ κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τους διαδηλωτές να διώξουν τους «μαφιόζους» από την κυβέρνηση και την εισαγγελία, καταγγέλλοντας «εκβίαση» αλλά και καταπάτηση «του τεκμηρίου της αθωότητας».

«Έχει δημιουργηθεί εθνική συναίνεση εναντίον της μαφίας. Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να αποστρέφει το βλέμμα της από τη Βουλγαρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη μια δημοκρατική Βουλγαρία», δήλωσε ο  Ράντεφ.

Από την πλευρά του ο Μπορίσοφ, δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο της παραίτησης.  Το κόμμα του, GERB παραμένει το ισχυρότερο στην Βουλγαρία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «Έχουμε φρικτούς μήνες μπροστά μας. Εξαιτίας του κορονοϊού, αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 10%, τα εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά. Θα παραμείνουμε στην εξουσία, διότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες εάν την καταλάμβαναν αυτοί. Έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλά. Τίποτε δεν μας κρατάει στην εξουσία, παρά η συναίσθηση της ευθύνης μας» σχολίασε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα