ΑΘΗΝΑ
18:00
|
03.05.2024
Ο άσος του NBA στηλιτεύει την απόφαση Ερντογάν και ευχαριστεί τον ελληνικό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας, Ενές Καντέρ, χαρακτήρισε την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί “κίνηση πολιτικά υποκινούμενη” για καθαρά “ψηφοθηρικούς λόγους” μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

“Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισλάμ, πιστεύω ότι κάνει ακριβώς αυτό. Μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί για να εξασφαλίσει ψήφους στις εκλογές του 2023” τόνισε ο άσος της ομάδας του NBA, Μπόστον Σέλτικς.

“Πιστεύω ότι είναι ένα από τα ‘παιχνίδια’ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρώ ότι είναι απολύτως πολιτικά υποκινούμενη κίνηση”, στηλίτευσε εκφράζοντας την αντίθεσή του στην προκλητική απόφαση του Ερντογάν.

“Η Αγία Σοφία αντιπροσώπευε όλους μας. Είμαι μουσουλμάνος, αλλά σέβομαι τους άλλους, τις άλλες θρησκείες, τις άλλες κουλτούρες, τις άλλες χώρες. Αν δεν ήταν ο αυτός, αλλά ήταν άλλος πρόεδρος ή πρωθυπουργός που έκανε το ίδιο πράγμα, θα έλεγα ακριβώς τα ίδια λόγια. Υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή Καθολικοί που ζουν σ’ αυτή την περιοχή, επομένως πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους” υπογράμμισε ο τούρκος μπασκετμπολίστας.

“Πριν από έναν χρόνο έχασε στις δημοτικές εκλογές την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Άγκυρα και κατάλαβε ότι χάνει υποστηρικτές και ψήφους. Έτσι χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να ενώσει τους υποστηρικτές του και να πει: ‘Κοιτάξτε τι κατάφερα να κάνω” διευκρίνισε ο Καντέρ ευχαριστώντας στην συνέχεια τον ελληνικό λαό.

“Αυτό που γίνεται με την Αγία Σοφία είναι ένα μεγάλο πολιτικό σόου. Θέλω πολύ να πω στον ελληνικό λαό ένα ‘ευχαριστώ’ που φέρθηκαν τόσο καλά στους πρόσφυγες, είμαστε γείτονες και τους ευχαριστώ”, κατέληξε ο άσος του NBA.

Σημειώνεται ότι το 2017, ο πατέρας του Καντέρ συνελήφθη έπειτα από εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ως μέλος του Hizmet του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο Καντέρ είχε δημοσιεύσει την είδηση μέσω του προσωπικού του λογαρισσμού στο twitter αναφέροντας ότι:

“Ο πατέρας μου συνελήφθη εξαιτίας της δικής μου αντίδρασης και κριτικής στο κυβερνών κόμμα. Μπορεί να βασανιστεί απλά επειδή είναι μέλος της οικογένειάς μου. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίας ανθρώπων που έχουν βιασθεί, βασανιστεί και σοδομιστεί στις τουρκικές φυλακές από τη μέρα που το υποτιθέμενο πραξικόπημα απέτυχε, στις 15 Ιουλίου του 2016. Κατηγορούνται γι’ αυτό αθώοι άνθρωποι που υποστηρίζουν το Hizmet. Είναι ξεκάθαρο πως αυτοί που ευεργετήθηκαν από αποτυχημένη πραξικόπημα, ήταν η τουρκική κυβέρνηση.

Σκεφτείτε τι περνά κάθε απλός άνθρωπος, όταν εγώ ως NBAer βλέπω να μου συμβαίνουν όλα αυτά. Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι φυλακισμένοι ή δολοφονημένοι για τους οποίους δεν θα ακούσουμε ποτέ κάτι. Η ελευθερία του λόγου είναι βασικό δικαίωμα του ανθρώπου και γι’ αυτό ζητώ από τον κόσμο να έρθει μαζί μου για να βρούμε τη δικαιοσύνη και την ισότητα, απορρίπτωντας καταπιεστικά καθεστώτα και δικτατορίες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα