ΑΘΗΝΑ
12:58
|
02.05.2024
Οι Σιίτες αντάρτες Χούθι υποστηρίζουν πως χτύπησαν μεγάλης έκτασης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Τζιζάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Σιίτες αντάρτες Χούθι υποστηρίζουν πως χτύπησαν μεγάλης έκτασης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Τζιζάν, κατά τη διάρκεια επίθεσης, με πυραύλους και drones, που έφεραν εκρηκτικά.

Η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου των Χούθι, Γιάχα Σέρια, ήρθε ως απάντηση στον ισχυρισμό του Σαουδαραβικού συνασπισμού πως αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν τέσσερις πύραυλοι και έξι drones με εκρηκτικά που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά και είχαν ως στόχο τη σαουδαραβική επικράτεια.

Η πόλη της Τζιζάν, η οποία απέχει 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Υεμένης φιλοξενεί διυλιστήριο του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco όπου υπάρχει δυνατότητα διύλισης 400.000 βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα.

Ο πόλεμος μεταξύ του -υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ- σαουδαραβικού συνασπισμού και των Σιιτών ανταρτών μαίνεται από το 2015, όταν οι τελευταίοι ανέτρεψαν την υποστηριζόμενη από το Ριάντ κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Οι Χούθι, οι οποίοι διατείνονται πως πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα, ελέγχουν εκτός της πρωτεύουσας και τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο πόλεμος μέχρι σήμερα έχει κοστίσει 100.000 νεκρούς και έχει περιγραφεί από τον ΟΗΕ ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των ημερών μας.

Πηγές: Reuters, Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα