ΑΘΗΝΑ
12:57
|
01.07.2024
Oριακή νίκη που θα επιτρέψει στους εθνικιστές να βαθύνουν περαιτέρω τις συντηρητικές τους μεταρρυθμίσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επανεξελέγη για μια νέα πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο, ανακοίνωσε σήμερα η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, επικαλούμενη τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Πρόκειται για μία οριακή νίκη που θα επιτρέψει στους κυβερνώντες εθνικιστές να βαθύνουν περαιτέρω τις συντηρητικές τους μεταρρυθμίσεις.

Ο Αντρέζ Ντούντα, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του χθες βράδυ.

“Το να κερδίζεις τις προεδρικές εκλογές με συμμετοχή 70% είναι απίστευτο. Είμαι συγκινημένος”, δήλωσε, διαβεβαιώνοντας τον Τρζασκόφσκι πως η πόρτα του προεδρικού μεγάρου θα μείνει ανοικτή για “ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις”.

Ο Τρσασκόφσκι, υποψήφιος με το μεγαλύτερο αντίπαλο κεντρώο κόμμα “Πολιτική Πλατφόρμα”, απάντησε ότι “ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, έχουμε νικήσει ήδη. Ό,τι κι αν γίνει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερα και ανεξάρτητα δικαστήρια, για την υπεράσπιση του Συντάγματος, για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών”.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η προβλεπόμενη οριακή επικράτηση του Ντούντα εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά ΜΜΕ στρατεύθηκαν υπέρ της εκστρατείας του.

Οι αντίπαλοι του Ντούντα και του PiS εκφράζουν φόβους πως η επικράτηση του υποψηφίου της κυβερνώσας παράταξης θα σηματοδοτήσει κλιμάκωση της πάταξης των ΜΜΕ, της περιστολής της ανεξαρτησίας των δικαστικών και της αυτοδιοίκησης, καθώς διαβλέπουν διαρκή αυταρχική παρέκκλιση στην Πολωνία.

Στην προεκλογική του καμπάνια, ο Ντούντα προσπαθώντας να συσπειρώσει την εκλογική βάση του και να κερδίσει τις ψήφους της πολωνικής Ακροδεξιάς και των υπερσυντηρητικών Καθολικών, πόνταρε στον αντισημιτισμό και επιτέθηκε στην κοινότητας ΛΟΑΔ, χαρακτηρίζοντας το κίνημα για τα δικαιώματα τους “ιδεολογία πιο επικίνδυνη και από τον κομμουνισμό”.

Την εκλογική αναμέτρηση παρακολούθησαν στενά οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, καθώς το αποτέλεσμά της θα κρίνει την κατεύθυνση που θα πάρει η Πολωνία που φαίνεται ότι συντονίζεται ολοένα περισσότερο με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι ψήφοι που μένουν να καταμετρηθούν δεν είναι πιθανό να αλλάξουν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα