ΑΘΗΝΑ
17:27
|
07.10.2024
Σοκάρουν τα ευρήματα κορονοϊού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεταξύ των παραγόντων που θα καθορίσουν τί μέλλει γενέσθαι στο φλέγον πλέον ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, μετά το άνοιγμα των συνόρων, θα είναι τα εισαγόμενα κρούσματα τα “ορφανά” κρούσματα, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και η ενδεχόμενη υπερμετάδοση του ιού.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι θα φανεί ποια ήταν η επίπτωση των εισαγόμενων κρουσμάτων στη διασπορά της νόσου στη χώρα.

Ενδεικτικό της ανησυχίας των αρμοδίων αποτελούν οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Υγείας με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων όπου συνεκτιμήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και των άλλων χωρών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τουρισμό.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (13/7) την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

– Να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα καθώς τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

– Να ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων εισέρχονται στην χώρα από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις.

– Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία -το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.

– Να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από τις 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία.

– Να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου οι πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην “λευκή λίστα”, όπως οι ΗΠΑ, με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.

Παράλληλα, “όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον, περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».

Σοκάρουν τα ευρήματα κορονοϊού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης

Στην έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), καταγράφεται ότι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα.

Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δεν συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης κι έτσι οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

“Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία”, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως “με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας”.

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προτείνει τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, για την αξιοποίηση της υπό δημιουργία τράπεζας δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα