ΑΘΗΝΑ
04:45
|
20.04.2024
Εριστικός εμφανίζεται για ακόμη μια φορά στα φλέγοντα ζητήματα της Αγίας Σοφίας, της Λιβύης και της Συρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εριστικός και προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά στο φλέγον ζήτημα της Αγίας Σοφίας αλλά και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε δήλωσε ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τελευταία χώρα που δικαιούται να ομιλεί για τέτοια θέματα είναι η Ελλάδα. Γνωρίζουμε πόσο άσχημα συμπεριφέρονται στους Τούρκους στη Δυτική Θράκη και τι γίνεται με τα τζαμιά στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορονοϊού” στηλίτευσε σε συνέντευξή του στο TRT Haber, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε επίσης ότι η χώρα του θα ενημερώσει την Unesco για τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν σχετικά με την Αγία Σοφία, αναφέροντας παράλληλα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του.

“Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε”, διεμήνυσε στο TRT.

Σημειώνεται ότι η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτήρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO.

Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της..

“H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της”, σημείωσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η επικεφαλής της UNESCO, Όντρει Αζουλάι, “λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενο διάλογο, να τροποποιήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας” υπογράμμισε ο ΟΗΕ σε δήλωσή του.

Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στο τμήμα της Μεσογείου που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή σε μοίρασμα με εταιρείες από τρίτες χώρες. 

Ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης, ότι η Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

Τέλος πόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να μοιραστεί με εταιρείες από τρίτες χώρες, όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο  Φαγέζ αλ-Σάρατζ είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού για την στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη και τις επιχειρήσεις στην Σύρτη και τη Τζούφρα.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την επανεξέταση των μέτρων για την διασφάλιση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τον στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρας ως βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου μιλώντας στους Financial Times κατέστησε σαφές ότι η κυβένηση Σάρατζ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την επιθετική της στάση εναντίον των δυνάμεων Χαφτάρ, εάν δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις του στρατάρχη από το λιμάνι της Σύρτης και την αεροπορική βάση Τζούφρα.

Διεμήνυσε, ακόμη, ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει την GNA και τους όρους που αυτή θα θέσει για κατάπαυση του πυρός.

Αναφερόμενος στα αεροπορικά πλήγματα κατά τουρκικών θέσεων στη βάση αλ Ουατίγια, διεμήνυσε ότι όποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση θα πληρώσει.

Τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης!

Παράλληλα, με ένα άρθρο του στο Politico ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να σκιαγραφήσει μια ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας προκειμένου να πείσει ότι η ΕΕ και η Άγκυρα μοιράζονται κοινούς στόχους υποστηρίζοντας ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης!

“Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία μοιράζεται με την Ευρώπη πολλά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική σταθερότητα”.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει ότι κανείς άλλος δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σε διπλωματικό και σε επίπεδο ασφάλειας τόσα όσα η Τουρκία και διαβεβαιώνει ότι η Ευρώπη θα είναι ασφαλής με την βοήθεια της χώρας του, τονίζοντας ότι είναι ιστορική και ηθική ευθύνη της Τουρκίας να υπάρχει σταθερότητα στην “γειτονιά” έτσι ώστε να υπάρξει και οικονομική ανάπτυξη.

“Ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία” τονίζει αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Λιβύη όπου κρίνει ότι η ΕΕ δεν έχει ενιαία θέση, κατηγορώντας την ότι άφησε τη Λιβύη στα χέρια ενός πολέμαρχου και αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Επιτίθεται επίσης και στην Γαλλία σημειώνοντας ότι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, η Γαλλία, στηρίζοντας τον Χάφταρ λέει ψέμματα για ένα περιστατικό ανάμεσα σε Γαλλικό Πολεμικό και τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τη Συρία, “ευλογεί” την παρουσία της Τουρκίας στην Ιντλίμπ κρίνοντας ότι έτσι απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και η εισροή 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στα σύνορα της Ευρώπης.

“Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων”, γράφει αναφερόμενος στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Αυτό είναι απαράδεκτο. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο για να βρεθεί μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση. Το ίδιο και οι τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν εχθρική τόσο προς την Τουρκία όσο και τους τουρκοκύπριουςΑυτό δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων” καταλήγει χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα