ΑΘΗΝΑ
07:15
|
26.04.2024
Η γερμανική κυβέρνηση μετάφερε τη "θλίψη" της, διευκρινίζοντας ότι είναι "πολιτιστικό" και όχι "πολιτικό" θέμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η γερμανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, αν και τόνισε ότι “λυπάται” για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διεμήνυσε ότι το ζήτημα “δεν αφορά τις πολιτικές σχέσεις τους με την Τουρκία” καθώς πρόκειται για “πολιτιστικό θέμα που αφορά θεσμούς, όπως την UNESCO”.

“Με θλίψη η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή για την Αγία Σοφία”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια του κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας (13/7).

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Αγία Σοφία έχει μια “τεράστια” πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, “τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ” και πως η Γερμανία δίνει “μεγάλη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο”, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “οταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρηση τους επιδιώκουμε να τα κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική”.

“Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο επέτρεπε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκείας τους, να την επισκεφτούν. Αυτό που απομένει τώρα, είναι να δει κανείς με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου”, δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δώσει μάχη για την Αγία Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, επεσήμανε επίσης ότι η Αγία Σοφία αποτελεί από το 1985 μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι πριν από μια απόφαση για την μετατροπή της σε τζαμί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η UNESCO.

“Δυστυχώς παραλήφθηκε. Και αυτό συμβάλει επιπλέον στη θλίψη μας”, είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ένα πολιτιστικό θέμα.

“Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη” διεμήνυσε, διευκρινίζοντας ότι η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συζητήσει την υπόθεση με την Τουρκία, αλλά όπως και να έχει “αρμόδιος θεσμός για τη συζήτηση αυτού του ζητήματος είναι, μεταξύ άλλων, η επιτροπή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της UNESCO” .

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας η φετινή συνεδρίαση της UNESCO ακυρώθηκε και αναβλήθηκε για του χρόνου…

Πηγή: DW

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα