ΑΘΗΝΑ
09:36
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση του Σουδάν προχωράει σε ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Σουδάν αποφάσισε να απαγορεύσει την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), καθώς και να επιτρέψει στις γυναίκες να ταξιδέψει με τα παιδιά τους χωρίς να απαιτείται άδεια από τους άντρες της οικογένειας.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε ότι θα εξεταστούν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ θα επιτρέπεται πλέον σε μη-μουσουλμάνους να πίνουν αλκοόλ.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται να αναιρέσουν τέσσερις δεκαετίες αυστηρής εφαρμογής ισλαμιστικών απαγορεύσεων, σε μια χώρα που μόνο το 3% του πληθυσμού της δεν ακολουθεί την μουσουλμανική πίστη.

Η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία πέρισυ, μετά την εκδίωξη του απολυταρχικού ηγέτη Ομάρ αλ-Μπασίρ, υποσχέθηκε να οδηγήσει το Σουδάν στη δημοκρατία, να παύσει τις διακρίσεις, και να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες.

Η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου από τον πρόεδρο Τζαφάρ Νιμεϊρί το 1983, υπήρξε βασική αιτία για την 22-ετή σύρραξη μεταξύ του Μουσουλμανικού βορρά και του πλειοψηφικά χριστιανού νότου, που τερματίστηκε με την απόσχιση του Νότιου Σουδάν το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα