ΑΘΗΝΑ
13:01
|
20.04.2024
Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν τηλεφωνικά την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη σύνοδο των G5.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόταση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την οργάνωση συνόδου κορυφής των G5 -των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- συζήτησε τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους,”ο Μάικ Πομπέο και ο Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά την οργάνωση, στο εγγύς μέλλον, της συνόδου των πέντε μεγάλων δυνάμεων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ’75η επέτειο από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια σύνοδος.

Τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα. Σημειώνεται ότι το ΣΑ έχει άλλα δέκα, μη μόνιμα, κράτη μέλη.

Σε μια τέτοιου τύπου σύνοδο θα συμμετείχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ομόλογοί του, Ντόναλντ Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του άρθρου του που δημοσιεύτηκε επ’ ευκαιρία της “75ης επετείου της Νίκης κατά του γερμανικού ναζισμού” στο αμερικανικό περιοδικό “The National Interest”, κάλεσε τους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσουν στην διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για να αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό τα παγκόσμια προβλήματα.

“Σήμερα, όπως το 1945, είναι σημαντικό να επιδείξουμε την πολιτική βούληση και να συζητήσουμε το μέλλον μαζί” υπογράμιζε ο Πούτιν στο άρθρο του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επαναδιατυπώσει την πρόταση για την διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου κορυφής στις 23 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ που ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Την πρόταση Πούτιν υποστήριξαν αρχικά οι Σι Τζιπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία, οι Πομπέο και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για το Αφγανιστάν και για την ασφάλεια των εκλογών που θα διεξαχθούν την 3η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα