ΑΘΗΝΑ
17:26
|
20.05.2024
Διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν υπό βροχήν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mε συνθήματα κατά του πρόσφατου Δημοψηφίσματος και της πολιτικής του Κρεμλίνου υπό τον Β.Πούτιν, περίπου 1500 διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν υπό βροχήν στην πλατεία Πούσκινσκαγια της Μόσχας και τη λεωφόρο Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαφωνία τους με σειρά τροπολογιών, που υιοθετήθηκαν στο πρόσφατο Δημοψήφισμα, όπως εκείνη, που δίνει τη δυνατότητα στον Β.Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας το 2024 και συγκέντρωσαν υπογραφές κατά του νέου Συντάγματος.

Μεταξύ άλλων απαίτησαν την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων», χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως έναν εξ αυτών τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαμπάροφσκ. Ο Σεργκέι Φουργκάλ εξελέγη με το κόμμα του υπερεθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και συνελήφθη προ ημερών κατηγορούμενος για δολοφονίες, γεγονός, που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις υποστήριξής του στις πόλεις της περιφέρειάς του, ενώ το Κρεμλίνο ετοιμάζει την αντικατάστασή του.

Μεταξύ των δραστήριων διαδηλωτών ήταν και η Τατιάνα Ουσμάνοβα, επικεφαλής της «εκπαιδευτικής» όπως αυτοχαρακτηρίζεται οργάνωσης του αυτοεξόριστου ολιγάρχη Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος ζει πλέον στο εξωτερικό και έχει αφιερωθεί στον αγώνα της απομάκρυνσης του Β.Πούτιν από την εξουσία.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για αλλαγή της παραδοσιακά ακραία βίαιης συμπεριφοράς της αστυνομίας της Μόσχας, η οποία αρχικά δεν εμπόδιζε τους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους, αλλά προχώρησε σε συλλήψεις όταν κάποιοι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο οδόστρωμα προσπαθώντας να εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ντοζντ» (=βροχή) 30-50 διαδηλωτές, τέθηκαν υπό κράτηση, ως αργά το απόγευμα, ενώ ως το βράδυ έφθασαν τους 132, σύμφωνα με ανακοινωση της αστυνομίας.

Αναμένεται να επιβιβληθούν στους διαδηλωτές τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για διοργάνωση και συμμετοχή σε μη συμφωνημένη με τις δημοτικές Αρχές πορεία. Η νομοθεσία στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια επιβάλλει την προέγκριση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και την προσυνεννόηση με τις τοπικές Αρχές ως προς το μέγεθος και το χώρο της διαδήλωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα