ΑΘΗΝΑ
15:28
|
24.04.2024
Διεθνή εμβέλεια φαίνεται πως αποκτά η πρόταση να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τόπος λατρείας τόσο για χριστιανούς, μουσουλμάνους καθώς και ως μουσείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεθνή εμβέλεια φαίνεται πως αποκτά η πρόταση που εκ των πρώτων είχε διατυπώσει παγκοσμίως ο θεολόγος Βασίλης Ξυδιάς ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τόπος λατρείας τόσο για χριστιανούς, μουσουλμάνους καθώς και ως μουσείο.

Ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής, Γκαρό Παϊλάν, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν έχει αντίρρηση να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τόπος λατρείας, αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να λειτουργεί και ως τζαμί, και ως εκκλησία, και ως μουσείο.

«Φανταστείτε από τη μία πλευρά να ακούγεται η πρόσκληση για μουσουλμανική προσευχή και από την άλλη να χτυπά η καμπάνα και στη μέση να είναι μουσείο, όπου όλοι θα μπορούν να συναντηθούν. Να μετατραπεί σε μία εκκλησία ειρήνης για τη συνεύρεση των Χριστιανών, ένα τζαμί ειρήνης κι ένα μουσείο ειρήνης. Το έχουμε ανάγκη. Επειδή μιλάμε για έναν ναό που η καμπάνα χτυπούσε για 1.000 χρόνια και το εζάνι ακούγονταν για άλλα 500 χρόνια. Αυτό το μέρος μπορεί να γίνει ένα μέρος ειρήνης κι όχι πόλωσης, διχασμού και  αλλοτρίωσης», δήλωσε ο Παϊλάν.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει ‘πρώτα να γεμίσει το Μπλε Τζαμί και τότε θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιες πολεμικές’. Αυτό σημαίνει ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια πολεμική», είπε ο Αρμένιος βουλευτής.

Πηγή: Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα