ΑΘΗΝΑ
02:41
|
20.04.2024
H επιλογή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να φανερώσει τη συνάντηση "μυστικής διπλωματίας" στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογο του, την Τρίτη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμάκωση των παρασκηνιακών και μη διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας και Βρυξελλών αναμένεται το επόμενο διάστημα παρά το φιάσκο της πρώτης (γνωστής) απόπειρας του Βερολίνου να ξεκινήσει άτυπα, σε επίπεδο ανώτερων συμβούλων, στις 13 Ιουλίου μία πρώτη βολιδοσκόπηση για τη διαπραγμάτευση Αθήνας-Άγκυρας, μετά το πρόσφατο γνωστό τηλεφώνημα Κ. Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν.

Εκ του αποτελέσματος, η αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης ανάμεσα στην Ελένη Σουρανή (υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη), τον Ιμπραχίμ Καλίν (Εκπρόσωπο Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν) και τον Γιαν Χέκερ (Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ) θέτει στο επίκεντρο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ και τις ελληνοτουρκικές διαφορές αποδεικνύοντας τη διάθεση του Βερολίνου να παίξει το μεσολαβητή σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ως το τέλος του 2020, οπότε λήγει η εξαμηνιαία γερμανική προεδρία της ΕΕ, είναι βέβαιο πως θα έχουμε να δούμε πολλά.

Τόσο από τη μεριά της γερμανικής καγκελαρίας, που προεδρεύει της ΕΕ στο κάδρο εντεινόμενης όξυνσης αντιπαραθέσεων (τεταμένες διατλαντικές σχέσεις, Brexit, μοίρασμα της «πίτας» των 750 δις ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις χώρες-μέλη, ελληνοτουρκικές διαφορές, απειλές γενίκευσης συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπραγμάτευση Βελιγραδίου-Πρίστινας στο πλαίσιο της μακράς ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κ.α.).

Όσο και από τη μεριά των ΗΠΑ που θα συνεχίσουν την προώθηση των συμφερόντων τους ειδικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Α. Μεσογείου, απέναντι σε εταίρους και ανταγωνιστές (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα κ.α.) μέσα στην παραζάλη της προεκλογικής εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Εντούτοις, η επιλογή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να φανερώσει τη συνάντηση «μυστικής διπλωματίας» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογο του, την Τρίτη 14/7, συνιστά από μόνη της μία ενδεικτική κίνηση προθέσεων.

Πρώτα από όλα, ξεμπροστιάσει τους συνομιλητές της Άγκυρας στην Αθήνα που δημοσίως κλιμακώνουν τις αντιδράσεις αλλά παρασκηνιακά εμφανίζονται καθόλα πρόθυμοι για διαπραγμάτευση ακόμη και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (μέρος των οποίων συναινούν και αναθέτουν για παζάρι ακόμη και στον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ!).

Από την άλλη, εμφανίζει την Τουρκία σε ρόλο «διαλλακτικής» περιφερειακής δύναμης που αφενός ενδιαφέρεται για ευρύτερο παζάρι με την Αθήνα, αφετέρου αμφισβητεί το «μεσολαβητικό» ρόλο της Γερμανίας και της ΕΕ «αξιοποιώντας» την αδυναμία των χωρών-μελών της ΕΕ να συντονίσουν στοιχειωδώς τα συμφέροντά τους και να μιλήσουν με «μία φωνή» σε βασικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα…Συγκλίνουσες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι όροι για τη συνάντηση δήθεν «μυστικής διπλωματίας» ήταν να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια, και οι παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στα θαλάσσια ύδατα Ελλάδας και Κύπρου… Η τουρκική δυσαρέσκεια για τους παραπάνω «όρους», θεωρείται, πως «έκαψε» τη μυστικότητα της συνάντησης μολονότι αρχικά έγιναν δεκτοί.

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της συνάντησης των τριών στο Βερολίνο δημιουργεί νέα «εμπόδια» ή καθυστερήσεις στο σχεδόν αναπόφευκτο παζάρι με την Αθήνα ενώ ενδιαμέσως εντείνονται οι τουρκικές προκλητικές απόπειρες «γεωτρήσεων» στην κυπριακή ΑΟΖ με τις πλάτες πάντα της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ και των πιο ισχυρών δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για απόπειρα γεωτρήσεων νοτιοδυτικά της Κύπρου με το πλωτό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ στις 18 Ιουλίου και για τις επόμενες 32 μέρες…

Δεν πρέπει τέλος να θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως η μέρα «αποκάλυψης» της συνάντησης Σουρελή-Χέκερ-Καλίν «συνέπεσε» με την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αι.Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Ούτε ασφαλώς πως ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρω-τουρκικές διαφορές και τα διμερή συμφέροντα αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της συνόδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα