ΑΘΗΝΑ
02:29
|
03.05.2024
Το άγαλμα του διαβόητου αποικιοκράτη Σέσιλ Ρόουντς αποκεφαλιστηκε από ακτιβιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Αρχής Εθνικών Πάρκων Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν πως το άγαλμα του διαβόητου αποικιοκράτη Σέσιλ Ρόουντς που βρισκόταν εντός του Μνημείου Ρόουντς στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Κέιπ Τάουν, αποκεφαλίστηκε από ακτιβιστές.

Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά, σε μια σειρά επιθέσεων σε μνημεία που παραπέμπουν στην περίοδο του δουλεμπορίου και της αποικιοκρατίας, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Ως κομμάτι του αντιρατσιστικού κινήματος διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα, αγάλματα αποικιοκρατών σε όλο τον κόσμο έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί ή αποκεφαλιστεί.

Ο Σέσιλ Ρόουντς υπήρξε Βρετανός επιχειρηματίας του 19ου αιώνα και παράλληλα φανατικός υπέρμαχος της “λευκής υπεροχής” που πλούτισε (υπερ)εκμεταλλευόμενος τους ιθαγενείς μαύρους οι οποίοι εργάζονταν υπό άθλιες συνθήκες στα ορυχεία του, ενώ θεωρείται από πολλούς ο ιδεολογικός πατέρας του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Στις 18 Ιουνίου, οι αρχές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία ψήφισαν για να αφαιρέσουν ένα άλλο άγαλμα του Σέσιλ Ρόουντς μετά την εκστρατεία “Ο Ρόουντς πρέπει να πέσει”με τον οποίο οι άνθρωποι ζήτησαν να αφαιρεθεί το άγαλμα καθώς ήταν σύμβολο του ιμπεριαλισμού και του ρατσισμού.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα