ΑΘΗΝΑ
14:40
|
26.04.2024
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται “πολύ κοντά” σε συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης, σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. “Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη”, τόνισε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών για να ολοκληρώσουν την συμφωνία.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ΑΟΖ συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και τον Υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που “πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι”. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, θα αποφασιστούν και τα λεπτομερή πρωτόκολλα, τόνισε.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη προκειμένου να ωφεληθούν αμφότερες  από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Al Ahram, μια σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας δεν είχε ξεκινήσει ποτέ σοβαρά, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να φιλοξενήσει την Άγκυρα, της οποίας η διαμάχη με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την Κύπρο είχε απαγορεύσει μια θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας και της Κύπρου.

Δεδομένης της απόφασης του Καΐρου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές οδηγίες στις διαπραγματευτικές ομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα