ΑΘΗΝΑ
04:11
|
25.04.2024
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ως "απαράδεκτες" δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κατασκοπικό θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς που εμπλέκονται στην έρευνα για το εμβόλιο κορονοϊού καθώς οι ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία αποδίδουν τις κυβερνοεπιθέσεις στην ομάδα “APT29” γνωστή και ως “Cozy Bear” ή “Δούκες”, η οποία, υποστηρίζουν ότι ενεργεί για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις παραπάνω χώρες, η ομάδα αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενεργεί για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/7) ότι χάκερς που “έχουν την υποστήριξη του ρωσικού κράτους προσπαθούν να κλέψουν το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού όπως και στοιχεία της έρευνας για μια θεραπεία από ακαδημαϊκούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Καταδικάζουμε αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά αυτών που κάνουν ουσιαστική δουλειά στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού”, δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής του NCSC Πολ Τσίσεστερ.

Κρεμλίνο: Απαράδεκτες οι κατηγορίες

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες, η Μόσχα απορρίπτει τους βρετανικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από τις απαιτούμενες αποδείξεις.

“Βρίσκουμε απαράδεκτες τέτοιες κατηγορίες” δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δεν έχουμε πληροφορίες για το ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει χάκινγγκ σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούμε να πούμε μόνο ένα πράγμα, το ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις προσπάθειες” ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: “H δήλωση είναι τόσο ασαφής και αντιφατική που είναι σχεδόν αδύνατο να την κατανοήσουμε. Εάν δεν είναι σωστό να το πείτε, μην το πείτε. Εάν το πείτε, παρουσιάστε τα γεγονότα”.

Ο Πεσκόφ απέρριψε επίσης ως ανεδαφικούς τους νέους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία είχαν προσπαθήσει να εμπλακούν στις εκλογές του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τη διαρροή εγγράφων στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ην. Βασιλείου για το εμπόριο.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να εμπλακεί σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών. Ο Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι «απολύτως ανεδαφικοί».

Για “συνεχιζόμενες κακόβουλες ενέργειες της Μόσχας” έκανε λόγο, την Πέμπτη (16/07, τοπική ώρα), ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, και προανήγγειλε νομοθεσία για “Ρώσους χάκερ”, παρότι η Μόσχα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε είδους ανάμειξή της στις απόπειρες χάκινγκ.

Στόχος των ενεργειών είναι η “αποδυνάμωση της αντίδρασής μας στην πανδημία” έκρινε ο ΜακΚάρθι, διαμηνύοντας ότι θα εισαγάγει νομοθεσία “για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι Ρώσοι χάκερ θα λογοδοτήσουν”. 

Ποιοί είναι οι “Δούκες”

Δούκες, ομάδα APT29, ή απλώς Cozy Bear: Είναι οι τρεις ονομασίες της ίδιας ομάδας που ενοχοποιείται από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, ως υπεύθυνης για κατασκοπεία με στόχο τα μυστικά παραγωγής του εμβολίου.

Η ομάδα Cozy Bear πρωτοανιχνεύθηκε ως σημαντικός παράγων απειλής το 2014, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Η ίδια περιέγραφε την ομάδα ως ιδιαίτερα επιθετική στις τακτικές της και με δυνατότητα συχνής αλλαγής κυβερνο – εργαλείων.

Οι εν λόγω χάκερς θεωρείται ότι είχαν προηγουμένως εμπλακεί στην επίθεση κατά της Αμερικανικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το 2017 χάκαραν το εργατικό κόμμα της Νορβηγίας, καθώς και τα υπουργεία Αμύνης και Εξωτερικών της χώρας αλλά και τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια του 2020 η Cozy Bear έβαλε στο στόχαστρό της διάφορους οργανισμούς που ενεπλάκησαν στις προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19 στον Καναδά, τις ΗΠΑ, πιθανότατα με την πρόθεση να κλέψουν πληροφορίες και πνευματική ιδιοκτησία σχετική με την παραγωγή τεστ και εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Το alert για τις πιθανές επιθέσεις εξέδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας:

–  Η Βρετανική NCSC

–  Η Καναδική Υπηρεσία Ασφαλείας Επικοινωνιών

–  Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ (Homeland) καθώς και η CISA

–  Η αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα