ΑΘΗΝΑ
07:47
|
25.04.2024
Ο Σαρλ Μισέλ, πρότεινε πενταμερή συνάντηση στο περιθώριό της σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και το κεντρικό θέμα της Σύνοδου Κορυφής είναι το ακανθώδες Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε πενταμερή συνάντηση στο περιθώριό της σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας. 

Στην συνάντηση θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι, την Πέμπτη, ο Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει η κατάρτιση της λίστας πιθανών κυρώσεων, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το θέμα επιβολής κυρώσεων στην  Τουρκία, για την προκλητική τακτική της, θα θέσει ο πρωθυπουργός και σε διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες. 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,  διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών που ζήτησαν ανοικτά τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτές οι ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Αυστρία. Ελλάδα και Κύπρος εξάλλου, συντονίζουν τις κινήσεις και την στρατηγική τους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Παρόλα αυτά, τέσσερις χώρες, οι Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ουγγαρία, εμφανίζονται διστακτικές στην σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα