«Αν και όλοι πλέουμε στην ίδια θάλασσα, είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι βρίσκονται σε σούπερ γιοτ, ενώ άλλοι προσπαθούν να κρατηθούν γερά από τα συντρίμμια που επιπλέουν» είπε ο Γενικός Γραμματέας τον Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στην ετήσια διάλεξη που έδωσε για το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα μέσω διαδικτύου. «Τα έθνη που βγήκαν νικητές πριν από επτά και πλέον δεκαετίες έχουν αρνηθεί να περιεργαστούν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας στους κόλπους των διεθνών θεσμών» είπε και συνέχισε: «Η σύνθεση και τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα συμβούλια του συστήματος Bretton Woods αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε, ότι : «Η ανισότητα ξεκινάει από την κορυφή. Στους κόλπους των διεθνών θεσμών. Το να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα πρέπει να ξεκινήσει από τη μεταρρύθμισή τους» ενώ τόνισε, ότι η διαφορά ανάμεσα στα εισοδήματα των ανθρώπων είναι έντονη, με τους 26 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και επεσήμανε, ότι οι πιθανότητες επιβίωσης, σε πολλά μέρη του κόσμου, εξαρτώνται από παράγοντες όπως το φύλο, το οικογενειακό και εθνοτικό υπόβαθρο, η φυλή και αν ένα άτομο έχει αναπηρία ή όχι. Στην συνέχεια, συμπλήρωσε ότι όλοι εν τέλει υποφέρουν από τις συνέπειες όλων αυτών, επειδή τα υψηλά επίπεδα ανισότητας σχετίζονται με «οικονομική αστάθεια, διαφθορά, χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αυξημένο έγκλημα και κακή σωματική και ψυχική υγεία».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε αναφορά και στην αποικιοκρατία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ευρώπη την ίδια ώρα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίαζε για μια ακόμη φορά εικόνα αποσύνθεσης και τιμωρητικής διάθεσης από τον βορρά προς τον νότο. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στην αποικιοκρατία ως μια «ιστορική πτυχή της ανισότητας» και συμπλήρωσε «Ο Βορράς του κόσμου, ειδικά στην δική μου ήπειρο, την Ευρώπη, επέβαλε αποικιακή κυριαρχία σε μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου για αιώνες, μέσω βίας και εξαναγκασμού. Αυτό οδήγησε σε τεράστιες ανισότητες μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων και του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και άφησε μια κληρονομιά οικονομικής και κοινωνικής αδικίας, εγκλημάτων μίσους και ξενοφοβίας και παρουσίας του θεσμοθετημένου ρατσισμού για την λευκή υπεροχή».
Στην συνέχεια, μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όσον αφορά το κλίμα. Τόνισε ότι όλοι βιώνουν τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής, όμως οι επιπτώσεις αυτές είναι πιο έντονες στις χώρες που ευθύνονται ελάχιστα για τις αλλαγές αυτές. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που επιτρέπει στους νέους να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι γυναίκες να έχουν τις ίδιες προοπτικές και ευκαιρίες με τους άνδρες και που θα προστατεύει τους ευάλωτους. Και μια «Νέα Παγκόσμια Συμφωνία», η οποία διασφαλίζει ότι η δύναμη, ο πλούτος και οι ευκαιρίες μοιράζονται ευρύτερα και δίκαια σε διεθνές επίπεδο. Ως μέρος της νέας κοινωνικής σύμβασης, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα βασίζονται στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες» είπε χαρακτηριστικά για να ολοκληρώσει τον λόγο του, λέγοντας: «Ανήκουμε ο ένας στον άλλον. Ή στεκόμαστε όλοι μαζί ο ένας πλάι στον άλλον, ή διαλυόμαστε όλοι μαζί. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Είναι η στιγμή για τους ηγέτες να διαλέξουν ποιόν δρόμο θα ακολουθήσουν. Οι επιλογές είναι δύο: Χάος, διαίρεση και ανισότητα, ή διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και πορεία μαζί, για το καλό όλων».