ΑΘΗΝΑ
05:30
|
07.11.2024
Αφού η αστυνομία τους χτύπησε βάναυσα και κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους, επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα περιστατικό ωμής βίας έλαβε χώρα σε φάρμα της Ινδίας στην περιοχή Πραντές. Ένα ζευγάρι Ντάλιτ (Ανέγγιχτων) επιχείρησε να αυτοκτονήσει αφού η αστυνομία τους χτύπησε βάναυσα και κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους, πυροδοτώντας εκατοντάδες εκκλήσεις την Πέμπτη για τον τερματισμό των βάναυσων εξώσεων φτωχών μειονοτήτων.

Το διαδικτυακό βίντεο που δείχνει μισή ντουζίνα αστυνομικούς να σέρνουν και να ξυλοκοπούν το ζευγάρι με ξύλινα ραβδιά για να τους εκδιώξουν από εδάφη κρατικής ιδιοκτησίας, έχει προβληθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές από τότε που πραγματοποιήθηκε (Τριτη 14/7).

“Το ζευγάρι κατανάλωσε φυτοφάρμακα λίγες στιγμές μετά την έξωση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο S. Vishwanath, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σε συνέντευξη Τύπου αργά την Τετάρτη.

“Το πιο σκηρό και το πιο ντροπιαστικό είναι το να αναγκάζεις ένα ζευγάρι να αυτοκτονήσει επειδή κατέστρεψες τις καλλιέργειές τους… “, δήλωσε ο Κουμάρι Μαγιάουτι, πολιτικός ηγέτης του Νταλίτ στο Twitter.

“Η καταδίκη του περιστατικού είναι φυσικό επακόλουθο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα”, τόνισε.

“Η έξωση ήταν μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσει η καταπάτηση στη γη που καλλιεργούσε το ζευγάρι, η οποία είχε εκχωρηθεί για την κατασκευή ενός κολλεγίου”, δήλωσε ένας αστυνομικός που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Οι αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή την Πέμπτη και η κυβέρνηση διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

Η Ινδία απαγόρευσε τις διακρίσεις λόγω κάστας το 1955. Αλλά αιώνες προκαταλήψεις εναντίον των ομάδων εκτός ή κατώτερης κάστας επιμένουν, καθιστώντας απαγορευτικό γι’ αυτές την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας και τις κατοικίες.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός και η αυξανόμενη πίεση για την κατασκευή οικοδομών, αυτοκινητοδρόμων και βιομηχανιών πυροδοτούν συγκρούσεις, με τους πολίτες χαμηλότερης κάστας να αντιμετωπίζουν συχνά διωγμούς, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπου οι προκαταλήψεις είναι περισσότερο εδραιωμένες.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού που ανήκουν στις χαμηλές κάστες της Ινδίας είναι ακτήμονες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απογραφής.

Αρκετές επαρχίες έχουν θεσπίσει νόμους προκειμένου να δώσουν γη στους Ντάλιτ, αλλά λίγες έχουν αποφέρει αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές και τους ηγέτες τους.

“Παρακαλούσαν την αστυνομία να μην καταστρέψει τις καλλιέργειές τους καθώς ήταν χρεωμένοι… αλλά η αστυνομία δεν τους άκουσε”, δήλωσε ο Ν. Κάμαρ, γείτονας του ζευγαριού στο Reuters.

Είπε επίσης ότι το ζευγάρι ζήτησε από την αστυνομία να περιμένει δύο μήνες, έως τη συγκομιδή της καλλιέργειάς τους.

“Η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει σε αυτό το ζευγάρι ένα σπίτι και εργασία, ώστε να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και να μην πεθάνουν από την πείνα,” δήλωσε ο Ραμ Πρακάς Σάρμα, ακτιβιστής των δικαιωμάτων των Ντάλιτ.

Εδώ και 5.000 χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της ινδικής κοινωνίας, γύρω στο 25% των ινδουιστών, υπολογίζεται ότι ανήκουν σε αυτήν την εκτός καστών ομάδα. Ο Ινδός που δεν είναι Ντάλιτ φέρεται στον Ντάλιτ με εξαιρετική περιφρόνηση και σκληρότητα. Χιλιάδες χρόνια τώρα το να σκοτώσει και να βασανίσει κανείς Ντάλιτ δεν τιμωρούνταν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα