ΑΘΗΝΑ
09:59
|
25.04.2024
Τα ΗΑΕ εκτόξευσαν ένα διαστημόπλοιο τη Δευτέρα, το οποίο θα πάει στον Άρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΤΟΚΥΟ – Ένα διαστημόπλοιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτοξεύτηκε στο γαλανό ουρανό τη Δευτέρα από ένα ιαπωνικό κέντρο εκτόξευσης, σηματοδοτώντας την αρχή ενός επτάμηνου ταξιδιού στον Άρη από την πρώτη διαπλανητική αποστολή του αραβικού κόσμου.

Με την εκτόξευση του διαστημόπλοιου με το όνομα Amal, ή Ελπίδα, που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ξεκινά μια εξόρμηση πτήσεων προς τον γείτονα της Γης που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο διαστημικό κέντρο στο Ντουμπάι, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν ήταν καθηλωμένοι με την εκτόξευση, και στη συνέχεια επευφημούσαν και χειροκροτούσαν, με μια γυναίκα να βγάζει μια εορταστική κραυγή κοινή σε γάμους.

Το Αμάλ εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της Τανεγασίμα πάνω σ’ έναν πύραυλο τύπου H-IIA της Mitsubishi Heavy Industries στην ώρα του, στις 6:58 π.μ. τοπική ώρα, έπειτα από μια καθυστέρηση πέντε ημερών λόγω κακού καιρού.

Η Mitsubishi είπε στη συνέχεια ότι το σκάφος αποσυνδέθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο και βρισκόταν τώρα στο δρόμο προς τον Άρη.

Το μη-επανδρωμένο διαστημόπλοιο έστελνε σήματα που θα αναλυθούν αργότερα, αλλά όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς για την ώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ντουμπάι ο Ομάρ Σαράφ, ο διευθυντής της αποστολής των ΗΑΕ προς τον Άρη, περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευση.

Το Αμάλ είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Άρη το Φεβρουάριο του 2021, τη χρονιά κατά την οποία τα ΗΑΕ γιορτάζουν 50 χρόνια από την ίδρυσή τους. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, το Αμάλ θα ξεκινήσει τη μετάδοση ατμοσφαιρικών δεδομένων του Άρη, τα οποία θα διατεθούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο Σαράφ.

“Τα ΗΑΕ είναι πλέον μέλος του κλαμπ (σ.σ. των χωρών που έχουν πάει στο διάστημα) και θα μάθουμε περισσότερα και θα συμμετέχουμε περισσότερο και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος”, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαστήματος των ΗΑΕ Μοχάμεντ Αλ Αχμπάμπι σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Τανεγκασίμα.

Στο διαστημικό κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ στο Ντουμπάι, άνδρες των Εμιράτων με τις παραδοσιακές λευκές τους ρόμπες καντόρα και γυναίκες με τις μαύρες αμπάιας παρακολούθησαν την απογείωση. Καθώς τα στάδια του πυραύλου χωρίστηκαν, οι άντρες που κάθονταν στο πάτωμα ζητοκραύγασαν. Άρχισαν να χειροκροτούν, με έναν να χρησιμοποιεί τη μάσκα προσώπου του, που φόραγε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για να σκουπίσει ένα δάκρυ.

“Ήταν υπέροχο να βλέπεις τα πάντα σήμερα να πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Φαίνεται ότι όλα είναι σε καλό δρόμο. Είναι ένα τεράστιο βήμα όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος να έχουμε ένα έθνος όπως τα ΗΑΕ να κάνει αυτό το γιγαντιαίο άλμα του να στέλνει ένα διαστημικό σκάφος στον Άρη”, δήλωσε ο Φρεντ Γουάτσον, αστρονόμος της Αυστραλίας. “Το να οδεύεις προς έναν πλανήτη όπως τον Άρη είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα”.

Ώντας νεοεισερχόμενοι στην διαστημική ανάπτυξη, τα ΗΑΕ έβαλαν με επιτυχία σε τροχιά τρεις δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Δύο αναπτύχθηκαν από τη Νότια Κορέα και εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία και ένας τρίτος – ο δικός της – εκτοξεύτηκε από την Ιαπωνία.

Μια επιτυχημένη αποστολή στον Άρη θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται από το πετρέλαιο, με την αναζήτηση ένα μέλλοντος στο διάστημα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του πρώτου αστροναύτη των ΗΑΕ, Χαζάα Αλί Αλμανσούρι, ο οποίος πέρασε πάνω από μια εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το περασμένο φθινόπωρο.

Τα ΗΑΕ έχουν θέσει ως στόχο να φτιάξουν μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη μέχρι το 2117.

“Στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στους Άραβες νέους, ότι εάν τα ΗΑΕ είναι σε θέση να φτάσουν στον Άρη σε λιγότερο από 50 χρόνια, θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα”, δήλωσε ο Σαράφ στο The Associated Press την Κυριακή καθώς οι συνάδελφοί του προετοιμάζονταν για την εκτόξευση.

Οι Εμιράτες αναγνώρισαν επίσης ότι αντιπροσώπευε ένα βήμα προς τα εμπρός για τον αραβικό κόσμο, πατρίδα των μαθηματικών και των επιστημόνων για αιώνες πριν από τους πολέμους και το χάος που τους έχουν στοιχειώσει τα τελευταία χρόνια.

“Η περιοχή περνάει δύσκολους καιρούς τις τελευταίες δεκαετίες, αν όχι αιώνες”, δήλωσε ο Σαράφ. “Τώρα έχουμε την περίπτωση των ΗΑΕ, μιας χώρας που προχωρά με τα σχέδιά της, κοιτάζοντας το μέλλον, και το μέλλον της περιοχής”.

Για την πρώτη τους διαστημική αποστολή, τα ΗΑΕ επέλεξαν συνεργάτες αντί να τα κάνουν όλα μόνοι τους.

«Η ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους δεν είναι εύκολη, ακόμη και αν υπάρχει άφθονη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Τζουνια Τεραζονο, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Αϊζου.

Οι επιστήμονες των Εμιράτων συνεργάστηκαν με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το διαστημικό σκάφος συναρμολογήθηκε στο Μπόλντερ και μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία, καθώς οι δύο χώρες ήθελαν να επεκτείνουν τους δεσμούς τους με το πλούσιο και πολιτικά σταθερό έθνος της Μέσης Ανατολής.
Το διαστημικό σκάφος Αμάλ, μαζί με την εκτόξευσή του, κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Σαράφ. Το κόστος λειτουργίας στον Άρη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το Αμάλ, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, μεταφέρει τρία όργανα για τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, ενόσω θα περιβάλλει τον κόκκινο πλανήτη για τουλάχιστον δύο χρόνια. Είναι έτοιμο να διαδεχθεί το διαστημόπλοιο τροχιάς Μάβεν της NASA που στάλθηκε στον Άρη το 2014 για να μελετήσει πώς ο πλανήτης κατέληξε από έναν ζεστό, υγρό κόσμο που μπορεί να είχε μικροβιακή ζωή κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του, στο κρύο, άγονο μέρος που είναι σήμερα. Το Ελπίδα σχεδιάζει επίσης να στείλει πίσω εικόνες καιρικών αλλαγών.

Η Ιαπωνία συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους στον τομέα της άμυνας και της διαστημικής τεχνολογίας και η χώρα αυτή, που είναι φτωχή σε πόρους, διατηρεί παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς με χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι υπηρεσίες εκτόξευσης της Ιαπωνίας είναι γνωστές για την ακρίβεια και το ιστορικό τους να γίνονται στην ώρα τους, αλλά οι πάροχοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος για να είναι πιο διεθνώς ανταγωνιστικοί.

Άλλες δύο αποστολές για τον Άρη είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες. Η Κίνα στοχεύει να εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη με ένα διαστημόπλοιο τροχιάς και ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης και να αναζητήσει νερό και πάγο, με την εκτόξευση να αναμένεται γύρω στην Πέμπτη. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν ένα όχημα εξερεύνησης με την ονομασία Επιμονή για να αναζητήσουν σημάδια αρχαίας ζωής και να συλλέξουν δείγματα βράχου και εδάφους για να επιστρέψουν στη Γη. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.


Η Ιαπωνία έχει προγραμματίσει τη δική της αποστολή στον Άρη για το 2024. Σκοπεύει να στείλει ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι του Άρη Φόβος για να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη το 2029.

Πηγή: ABC News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα