Ρεκόρ διαρκείας έχουν καταρρίψει οι μαραθώνιες συνομιλίες των “27” για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ανακοινώνει, λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας, ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ολομέλειας, σήμερα 20/7 στις 17:00 το απόγευμα.
Update
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 20, 2020
4pm is new timing for #EUCO plenary meeting https://t.co/nFMbwjQNv3
“Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες , οι υπεύθυνοι για τους λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;” διερρωτήθηκε ο Σαρλ Μισέλ που αποφάσισε να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κρατών μελών των “27”, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω και την ύστατη στιγμή.
Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι το ποσό των επιχορηγήσεων το ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “φειδωλοί” συνεπικουρούμενοι και από την Φινλανδία θέλουν το ποσό να πέσει στα 350 δισεκατομμύρια.
Το παραπάνω ποσό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισ. δάνεια.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να δοθεί νέο ραντεβού τον επόμενο μήνα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ που θα προτιμούσε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα “φιλόδοξο” πακέτο βοήθειας, παρά να κλείσουν μια βιαστική συμφωνία: “Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (…) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος”, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Reuters.
Χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατακεραυνώνοντας τους τέσσερις “ολιγαρκείς” (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) και τη Φινλανδία φέρεται να “χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι”, καθώς τα 350 δισ. χαρακτηρίζονται απαράδεκτα από το Παρίσι και το Βερολίνο.
“Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους”, εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο Μακρόν στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε “προσβεβλημένος” από το σχόλιο.
Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των “φειδωλών” χωρών , με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
“Πρόοδο” βλέπουν Ρούτε και Κουρτς
Την ίδια ώρα, οι “πρωτεργάτες” του μπλοκαρίσματος της συμφωνίας και πολέμιοι του ευρωπαϊκού Νότου, Σεμπάστιαν Κουρτς και Μαρκ Ρούτε που μαζί με τη Δανία και την Σουηδία θέλουν λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερα δάνεια και μικρότερο κεφάλαιο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Έτσι, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε το πρωί σε δημοσιογράφους ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας. “Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο”, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι τώρα είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις.
Στο ίδιο τέμπο, ευχαριστημένος εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας επίσης λόγο για πρόοδος. “Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφτασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα”, σημείωσε στο Twitter.
Harte Verhandlungen sind gerade zu Ende gegangen, wir können mit dem heutigen Ergebnis sehr zufrieden sein. Am Nachmittag geht es weiter.
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) July 20, 2020
Το δείπνο διακόπηκε και γίνονται ιδιαίτερες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι “ολιγαρκείς” συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, σχολίασε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Twitter, ο καγκελάριος της Αυστρίας.
Coordinating our position with my colleagues from #Denmark, #Finland, the #Netherlands and #Sweden on the outstanding issues in the negotiations on the #MFF and #RecoveryInstrument. pic.twitter.com/KeWuxdsUV4
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) July 19, 2020
Νότιοι και Βόρειοι
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ. Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, συναντήθηκαν με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των “φειδωλών”.
Για αρκετούς αναλυτές πάντως, αυτή η σύνοδος αποτελεί κρίσιμη στιγμή στα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν οι ηγέτες δεν μπορέσουν καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανόν θα προκαλέσουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές τροφοδοτώντας την σεναριολογία για το αμφίβολο μέλλον της ΕΕ.
Φωτογραφία: @BarendLeyts, Twitter