Σοκαριστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος και δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με τις απειλές και τα εμπόδια που έθεταν οι “ανώτεροι” απέναντι στον εμπειρογνώμονα που ορίστηκε, για να διαλευκάνει την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.
Το ηχητικό ντοκουμέντο του Λιότσιου καταγράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο απωτυπώνει ότι σκοπός των “ανωτέρων” ήταν η συγκάλυψη των εγκληματικών πράξεων και των παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγωδία.
Νομικοί θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις και τα νέα στοιχεία να μην αναβαθμίζονται σε κακουργήματα οι κατηγορίες των εμπλεκομένων για την φονική λαίλαπα του Ιουλίου του 2018 στον Νέο Βουτσά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, που είχε τραγικό απολογισμό την απώλεια 102 συνάθρωποί μας και τον τραυματισμό ακόμη 31.
“Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α… σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (…) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις” φέρεται να λέει στο παρακάτων ηχητικό ντοκουμέντο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσιο.
“Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;” φέρεται να του είπε σε μία συνάντησή τους.
“Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε” φαίνεται να τον απείλησε.
“Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός” φαίνεται να τον προτρέπει για τα έγγραφα που δεν είχαν ακόμη κοινοποιηθεί, σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους.
“Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια” φέρεται να αποκαλύπτει ο Ματθαιόπουλος για τον τρόπο που “στήθηκε το παιχνίδι” στις μεγάλες φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη τα προηγούμενα χρόνια.
Αρνείται τη συνομιλία ο Ματθαιόπουλος
“Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, αρνούμενος οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα.
“Υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής”, υπογραμμίζει ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας, για τις απειλές που είχε δεχτεί ο πραγματογνώμονας.
Το “πάγωμα” της έρευνας
Οι έρευνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Κ”, ξεκινούν την επομένη της εθνικής τραγωδίας, με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου να ζητά από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο να διερευνήσει την υπόθεση και αναθέτει αναθέτει στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ως εγγεγραμμένο στο μητρώο των εμπειρογνωμόνων, να αναλάβει την έρευνα για το Μάτι.
Ο κ. Λιότσιος αντιλαμβάνεται ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα στην έρευνα γνωρίζουν μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες με βάση το διοριστηριό του και ζητά από την Εισαγγελία νέο διοριστήριο για έρευνα εις βάθος, το οποίο εκδίδεται στις 3 Αυγούστου.
Ο εμπειρογνώμονας συνεχίζει την έρευνα, παρά τις “απειλές” όπως αναφέρει και έχοντας φτάσει στο πρώτο πόρισμα δυο μήνες μετά την τραγωδία, η έρευνα “παγώνει” από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για ένα διοικητικό πόρισμα που ακόμη εκκρεμεί.
Μετά τη διαρροή της εισαγγελικής παραγγελίας στον Τύπο η έρευνα συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που ανακινείται ζήτημα ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης λόγω του βαθμού του εμπειρογνώμονα, αφού ως πυραγός δεν μπορεί να ελέγχει ανώτερους του.
Τελικά, τον Μάρτιο του 2019 το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει σε ποινική δίωξη 20 κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε βαθμό πλημμελήματος.
Την ανάκριση αναλαμβάνει ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της “Κ”, παρέλαβε εκτός από την υπόθεση και νέα εμπόδια.
Η εξαφάνιση του καταγραφικού και τα μοιραία λάθη
Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό, στο οποίο ενώ ανακαλύπτει την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής, όταν το αναζητά σε έφοδό του στο Συντονιστικό Κέντρο, οι αξιωματικοί του ζητούν ένταλμα, για να τους απαντήσει “μα εγώ είμαι το ένταλμα”.
Αφού περνούν τέσσερις ώρες, εντοπίζει το το υπόγειο όπου είχε τοποθετηθεί το καταγραφικό διαπιστώνοντας όμως την εξαφάνισή του.
Στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται η έρευνα του ανακριτή που ζητά από την Εισαγγελία συμπληρωματική δίωξη για το Μάτι.
Τα λάθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκινούν από την απουσία εναέριας επιτήρησης από το ΓΕΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί η πυρκαγιά.
Επόμενο λάθος υπήρξε η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκεί τα πτητικά μέσα.
Επίσης, λάθος κατά τον ανακριτή ήταν και η διαχείριση την ίδια ώρα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο της Motor Oil, εξαιτίας της οποίας η επιχείρηση στο Μάτι έμεινε χωρίς πτητικά μέσα.
Λάθη διαπιστώνει η ανακριτική έρευνα και στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής καθώς τα”στελέχη της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν προχωρούν στην εκκένωση της περιοχής την κρίσιμη στιγμή”, δηλαδή μεταξύ 17.30 και 17.40, ενώ “παράλληλα κανείς δεν δίνει εντολή στα πυροσβεστικά πλοιάρια αλλά και σε σωστικές λέμβους των ΕΜΑΚ να μεταβούν στην περιοχή και να συνδράμουν στη διάσωση όσων είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα”.
Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις, εξώδικο του ΣΥΡΙΖΑ στην “Κ”
Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη “φύγει” από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν με την σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.
Από την πλευρά του, ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά.
Επίσης, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” εξώδικο της Γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Όλγας Γεροβασίλη.
Η απάντηση της “Κ”
Η “Καθημερινή” απαντώντας στο εξώδικο αναφέρει ότι “αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη”.
Η “Καθημερινή” σημειώνει ότι “προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου”.
Παράλληλα επισημαίνει ότι “δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος”.