Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ επέζησε σήμερα πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς στη χώρα.
Περίπου 124 βουλευτές στο 240μελές κοινοβούλιο τάχθηκαν κατά της 5ης αυτής πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού από το 2017 που αυτή ανέλαβε καθήκοντα. Υπέρ τάχθηκαν 102, ενώ την πρόταση είχαν καταθέσει οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές.
Ο 61χρονος Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, αλλά έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεδριάσει τις ερχόμενες μέρες με στόχο να βρει τρόπους να απευθυνθεί στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην πιο φτωχή αυτή χώρα μέλος της ΕΕ.
Ενώ στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας είχε ξεκινήσει η διαδικασία της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους πέριξ του κτιρίου ενώ συνοδεύτηκαν διάφορες μορφές πολιτικής ανυπακοής, όπως συμβολικές και ολιγόωρες καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και δικαστηρίων ή αποκλεισμοί εθνικών οδών.
Το κίνημα διαμαρτυριών και αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων κατά της κυβερνητικής διαφθοράς έχει εξαπλωθεί σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με διαδηλωτές να πολιορκούν το κτίριο του Κοινοβουλίου επί καθημερινής βάσεως, ζητώντας την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης Μπορίσοφ αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας. Ιβάν Γκέσεφ.
Η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε πριν λίγες μέρες με αφορμή μια σειρά περιστατικών, όπως την εκδίωξη από ανθρώπους της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας του ηγέτη του κόμματος “Ναι Βουλγαρία”, Χρίστο Ιβάνοφ από δημόσιας χρήσης παραλία που άνηκε στον ολιγάρχη και αρχηγό του “Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών” (ΚΔΕ) Αχμέτ Ντογκάν και την εμφάνιση φωτογραφιών του Βούλγαρου Πρωθυπουργού με όπλα και δεσμίδες χαρτονομισμάτων δίπλα από το κρεβάτι του. Τα γεγονότα προκάλεσαν διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής διαφθοράς και πυροδότησαν σκληρή κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ στην οποία ενεπλάκη και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη δύο συνεργατών του Προέδρου, κίνηση που εκλήφθηκε ως απόδειξη του πολιτικού ρόλου του Γκέσεφ.
Πηγές: The Sofia Globe, bne IntelliNews