ΑΘΗΝΑ
23:13
|
23.04.2024

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες καθώς έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το Σχέδιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες καθώς έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στη Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης, που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της Ε.Ε. θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση» είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Αντικείμενο σκληρής, παρατεταμένης μάχης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ

«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση… Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της, κάνοντας λόγο για «ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα». 

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία… Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει “τη βοή των επικείμενων γεγονότων” με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισεκ. ευρώ για την επόμενη επταετία» σημείωσε. Όπως επισήμανε, οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισεκ. ευρώ. «Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ». 

 Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Γιάννη Παλαιολόγου ο πρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι κανένας δεν έχει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, άρα καμία δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. «Εξάλλου θα ήταν και παράλογο αν μπορούσε να συμβεί αυτό, κάθε χώρα θα μπορούσε να μπλοκάρει εκταμίευση άλλης χώρας». 

«Έγιναν κάποιες παραχωρήσεις… Το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλές χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ 390 δισεκ. ευρώ πακέτο επιχορηγήσεων και 360 δισεκ. σε δανεισμό το τίμημα ήταν οι συμβιβασμοί και να πάρουν οι φειδωλές χώρες κάποιες επιστροφές». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. O Kυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και το Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο». 

Ν. Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. στην Κύπρο από το ΠΔΠ και το Σχέδιο Ανάκαμψης

«Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, γιατί, ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2.7 δισ. ευρώ. Εκ τούτων, το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Λεπτομερής ανάλυση, αναφέρει, των κατανομών θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός των Οικονομικών.

Καταληκτικά ο Πρόεδρος αναφέρεται και στην Τουρκία, «ενόψει της παραβατικής συμπεριφοράς της οποίας» όπως λέει «και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».

Εμανουέλ Μακρόν: «Ιστορική μέρα για την Ευρώπη»

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Γάλλου προέδρου.

«Ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης υιοθετήθηκε: ένα κοινό δάνειο για να απαντήσουμε στην κρίση με αλληλεγγύη και για να επενδύσουμε στο μέλλον μας. Δεν το είχαμε κάνει ποτέ άλλοτε! Η Γαλλία στήριξε με όλες τις δυνάμεις αυτή τη φιλοδοξία», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μαρκ Ρούτε: «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία».

Σε διαφορετικό μήκος από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν εντός των κόκκινων γραμμών της χώρας του και δεν έθετε προηγούμενο για μελλοντική συγκέντρωση χρεών στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, αρνήθηκε να μιλήσει για μια «ιστορική» συμφωνία, όπως άλλοι ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας όρος που δεν θα χρησιμοποιούσα».

Ο Ρούτε επαίνεσε το μοντέλο διακυβέρνησης της συμφωνίας, το οποίο δίνει στην Ολλανδία (ή σε οποιαδήποτε χώρα) τη δυνατότητα να βάλουν ένα ένα «επείγον φρένο» στις πληρωμές εάν θεωρεί ότι μια κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις.

Αυτό ήταν επίσης προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε: «Η Επιτροπή βλέπει επίσης ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης τους βοηθά να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις με χώρες».

Δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Βελγίδα πρωθυπουργός: Έχουμε καλή συμφωνία

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον» συνόψισε η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα