ΑΘΗΝΑ
08:25
|
19.04.2024

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Χαρτούμ, η δίκη του Πρώην Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ. Ο Μπασίρ μαζί με άλλους 27 συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Χαρτούμ, η δίκη του Πρώην Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ. Ο Μπασίρ μαζί με άλλους 27 συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με την ενορχήστρωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος του 1989, όταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός Σαντέκ αλ Μάχντι ανατράπηκε βίαια από τον μετέπειτα Πρόεδρο της χώρας.

Για την συμμετοχή του στο πραξικόπημα που τον έφερε στην εξουσία πριν 31 χρόνια, ο 76χρονος πρώην ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει την προοπτική της θανατικής ποινής ή της ισόβιας κάθειρξης. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Αυγούστου σε μεγαλύτερη αίθουσα, καθώς η παρούσα δεν αρκεί για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των δικηγόρων υπεράσπισης (150) και των συγγενών των κατηγορουμένων.

Ο Μπασίρ –ο οποίος ανετράπη από τον στρατό τον Απρίλιο του 2019 έπειτα από κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων-καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για διαφθορά τον Δεκέμβριο. Είναι επίσης αντικείμενο εντάλματος που εκδίδεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα