ΑΘΗΝΑ
21:06
|
30.06.2024
Ο Μλαγκένι υπήρξε εμβληματική φιγούρα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Νοτιοαφρικανός αγωνιστής κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ και ιστορικό μέλος του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Άντριου Μλαγκένι.

Ο Μλαγκένι, ένατο παιδί δεκατετραμελούς οικογένειας, γεννήθηκε το 1925 και το 1951 εντάχθηκε στην νεολαία του ANC και το 1954 στο κόμμα. Ήταν από τους πρώτους που στάλθηκαν εκτός της Νότιας Αφρικής για να στρατιωτική εκπαίδευση το 1961 και επιστρέφοντας δύο χρόνια αργότερα συνελλήφθη με τις κατηγορίες της στρατολόγησης και εκπαίδευσης ένοπλης ομάδας. Βρέθηκε ένοχος από τις δικαστικές αρχές του κράτους του απαρτχάιντ στην διαβόητη Δίκη της Ριβονία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές της νήσου Ρόμπεν, μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα και άλλους πολιτικούς ακτιβιστές. που είχαν ταχθεί στην υπόθεση του αγώνα κατά του ρατσιστικού κράτους.

Κατόπιν της απελευθέρωσής του το 1989 υπηρέτησε ως βουλευτής του πρώτου Κοινοβουλίου μετά την λήξη του απαρτχάιντ, την πενταετία 1994-1999, και ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης από το 2014 ως το 2019. Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, σημείωσε πως ο θάνατος του Μλαγκένι “σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής” και επαίνεσε τον θανόντα αγωνιστή για την αφοσίωσή του στην υπόθεσή της ευημερίας της χώρας.

Πηγές: Africanews, News24, SABC News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα