ΑΘΗΝΑ
05:08
|
27.04.2024
Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός. Ελληνοτουρκικό πινγκ-πονγκ με Naftex. Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΕΑ Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεντώνουν το σχοινί των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ αμέσως μετά την έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το διάβημα της Αθήνας.

Σε μία μαραθώνια ομιλία του για τον έναν χρόνο από την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι “δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να κάνουμε έρευνες”, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι κινήσεις της Άγκυρας απορρέουν από τα “δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Eμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο”, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Έχουμε κάνει τα βήματα που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε” υπογράμμισε διαμηνύοντας ότι η χώρα του είναι καθ’ οδόν στο να γίνει παγκόσμια δύναμη.

”Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας”, τόνισε.

Στους ίδιους προκλητικούς τόνους είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει ότι η Navtex είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

“Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλοίο Oruç Reis ορίστηκε μέσω, η οποία εκδόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί ως ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει μια νέα σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την 21η Ιουλίου 2020” αναφέρει.

“Το Oruç Reis βρίσκεται εντός της της θαλάσσιας ζώνης όπου μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, ήτοι εντός της υφαλοκρηπίδας που η χώρας μας έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και εντός της περιοχής αδείας που έχει δοθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) από το 2012. Αρχικά σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχή, είχε επιχειρήσει το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasha», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο” καταλήγει η ανακοίνωση.

“Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό ΥΠΕΞ.

“Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Με αντι-Naftex απαντάει η Ελλάδα στην Τουρκία

Με ναυτική οδηγία που δεσμεύει την περιοχή του Καστελόριζου απάντησε η Ελλάδα στην τουρκική NAVTEX. 

Στην ελληνική NAVTEX καθίσταται σαφές ότι είναι παράνομη η οδηγία που εκδόθηκε από την Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, απάντησε ήδη με νέα οδηγία η Τουρκία. 

Στην ελληνική αντι- NAVTEX  που μεταδόθηκε σε όλα τα σκάφη και αναμεταδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, καλεί τους ναυτικούς να αγνοήσουν την παράνομη τουρκική navtex, αναφέροντας τα εξής:

“Η NAVTEX που βγάλατε σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εξουσιοδοτημένος σταθμός να εκδίδει NAVTEX είναι ο σταθμός Ηρακλείου. Ολοι οι ναυτιλομένοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.”

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απάντησε ήδη με έκδοση νέας ναυτικής οδηγίας που δεσμεύει ξανά την ίδια περιοχή.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΕΑ Τουρκίας

Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 22/7 στις 3 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία του ΥΠΕΞ, αλλά και των αρχηγών όλων των όπλων.  

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε πλήρη ετοιμότητα, από τον Έβρο μέχρι το νοτιότερο σημείο της χώρας, βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εν αναμονή της μετάβασης του Orus Reis νοτίως του Καστελόριζου. 

Στο Αιγαίο βρίσκεται το 85% του πολεμικού ναυτικού, ενώ σε κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην πολεμική αεροπορία και στον στρατό ξηράς, με την Αθήνα να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμεν

Περίπου 30 μονάδες του τουρκικού στόλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή που ξεκινά από τη Χίο και καταλήγει στο Καστελόριζο.

Ο κύριος όγκος των δυνάμεων τους παραμένει στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια προς την θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ εξετάζουν τρία σενάρια: Να κινηθούν προς την Κύπρο, προς το Αιγαίο και προς την Αίγυπτο με ισχυρότερο εκείνο της Αιγύπτου έπειτα από την χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις ενώ σε πολύ “επίκαιρη” περιοχή βρίσκονται και δύο ελληνικά υποβρύχια.

“Ήρθε η ώρα” φέρεται να είπε ανώτατος παράγοντας στο protothema.gr εξηγώντας ότι αν η τουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των “κόκκινων” γραμμών.

Το ωκεανογραφικό ORUÇ REİS, αναμενόταν να αποπλεύσει σήμερα προς τον προορισμό που ενώ άγνωστο παραμένει πόσα από τα 17 πολεμικά πλοία θα το συνοδεύουν και αν θα προχωρήσει στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης -κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει πως θα αποφευχθεί.

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, κορβέτες, φρεγάτες και υποβρύχια.

“Αμφισβητούμενα ύδατα” για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διατύπωση που επέλεξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα με έκδοση Navtex για δέσμευση περιοχής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή” σημείωσε χθες Τρίτη 21/7 ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να “διορθωθεί” η διατύπωση περί “αμφισβητούμενων υδάτων” του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν  

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η ανακοινωμένη ατζέντα της οποίας περιελάμβανε τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία αν και θεωρείται απίθανο να μην υπήρξε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το τηλεφώνημα της καγκελαρίου έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την ώρα δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Τουρκία “να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ”, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ακολουθεί το tweet της τουρκικής προεδρίας που αναρτήθηκε περίπου στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Τηλεφωνική Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Έσπερ 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Την ανάγκη να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες και να ενεργούν όλα τα μέρη με αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, “όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση”. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί”. 

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής. 

Κομισιόν: Λάθος μήνυμα η NAVTEX της Τουρκίας

Για λάθος μηνύματα που εκπέμπει η τουρκική πλευρά έκανε λόγο η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, ερωτηθείσα για την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Καστελόριζου.

“Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας” ανέφερε η κ. Μασραλί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ.

Η ίδια μάλιστα υπενθύμισε πως äσύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριοä και κατέληξε ότι äη ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα