ΑΘΗΝΑ
12:15
|
22.11.2024
Έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπου έγινε συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 ζήτησε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε η ευρωβουλή για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ , οι ευρωβουλευτές καλωσορίζουν μεν την επίτευξη συμφωνίας επί του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική κίνηση» για την ΕΕ, εκφράζοντας όμως παράλληλα δυσαρέσκεια για τις «μαζικές περικοπές επί των επιχορηγήσεων του πακέτου».

Σε ψήφισμα σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,που υιοθετήθηκε με 465 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά, με 67 αποχές, οι ευρωβουλευτές τίμησαν όλους εκείνους που εργάστηκαν στη μάχη για τη αντιμετώπιση του κορονοϊού. Υπογράμμισαν ότι «η αλληλεγγύη είναι συλλογικό καθήκον των πολιτών της ΕΕ».

Η ΕΕ στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας» μέσω της επίτευξης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά μας κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μας συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία «η οποία επιτεύχθηκε ομόφωνα, 27 αρχηγοί κρατών έκαναν και υποχωρήσεις, έδωσαν και πήραν για να καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μια συμφωνία που είναι ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην ΕΕ».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι 750 δισ. ευρώ, 390 με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. με τη μορφή δανείων.

«Αυτά τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο. Το 30% του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα δρομολογηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να πιάσουν τόπο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, «το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα σε σχέση με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στους διάφορους τομείς».

Αναφορικά με το BREXIT, επεσήμανε ότι «προτείνουμε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού για το BREXIT. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι είτε με είτε χωρίς συμφωνία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στηρίξουμε τις χώρες και τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του BREXIT».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση»

Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για την Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Oι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών» σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τόνισε ότι «ήταν ζοφερή η κατάσταση και λίγες οι επιλογές».
Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ήταν «μια ευρωπαϊκή πρόταση για να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, μια ευρωπαϊκή πρόταση για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη, το  Νext Generation EU».
Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμη από τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον βλέπει να χαράζει κάπου και να βγαίνει ένα φως. Αυτή την εβδομάδα δεν παραμερίστηκαν μόνο κάποια ταμπού και κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις. Είκοσι επτά κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών από κοινού».
Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση, γιατί είναι πρόκληση και φυσικά κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις.
Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο αλλά πάντα αξίζει να αγωνίζεσαι για να επιτύχεις κάτι που αξίζει τον κόπο».

Μ. Βέμπερ: Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

“Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητιούνται σήμερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα” υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι “το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό” και επεσήμανε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Μισέλ και της κυρίας φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων”.

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι “βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα”.

Μ. Σπυράκη στο ΕΚ: «Ζητάμε να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας»

Για «ένα ιστορικό βήμα που βασίζεται σε έναν ιστορικό συμβιβασμό» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην τοποθέτησή της κατά την έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας για τη συζήτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «ως κοινοβούλιο δε μπορούμε να δεχτούμε την αποσύνδεση της χρηματοδότησης από το κράτος δικαίου, τη μείωση των κονδυλίων για την έρευνα, την παιδεία και την υγεία, τη μείωση των κονδυλίων για το ταμείο δίκαιης μετάβασης που τόσο χρειάζονται οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ελπίζουμε ότι αυτά θα αλλάξουν στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι «είναι ανάγκη οι πόροι αυτοί να συντονιστούν προκειμένου η ενιαία αγορά και οι οικονομίες μας να είναι περισσότερο πράσινες, περισσότερο ψηφιακές και περισσότερο ανθεκτικές».

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι «η Τουρκία μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, έχει εκδώσει  NAVTEX με στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος. Η Τουρκία παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία προκαλεί τη Γαλλία, η Τουρκία παραβιάζει το εμπόριο των όπλων στη Λιβύη, προσβάλλει τις αξίες του δυτικού πολιτισμού μετατρέποντας το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία, σε τζαμί».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «ζητάμε τώρα να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλει η Ένωση ένα σαφές και καθαρό μήνυμα, ότι δεν ανέχεται να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της, ότι δεν ανέχεται απειλές στα σύνορά της, εργαλειοποιώντας ανθρώπους που υποφέρουν».

Κλείνοντας η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «είναι η ώρα η ΕΕ να πάρει τη θέση που της αναλογεί ως παίκτης στη διεθνή σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής. Πλέον οποιαδήποτε ανοχή στην Τουρκία υπονομεύει την ισχύ της ΕΕ, υπονομεύει το κοινό μας μέλλον».

Η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του ΕΚ ασχολήθηκε με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-21 Ιουλίου) για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία – Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την ανάκαμψη, καταδικάζουν τις μεγάλες περικοπές
Κατά τη συζήτηση με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής Charles Michel και Ursula von der Leyen, η συμφωνία που επετεύχθη στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ταμείο ανάκαμψης χαρακτηρίστηκε «ιστορικής σημασίας» από πολλούς ευρωβουλευτές, καθώς για πρώτη φορά τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δανειστούν από κοινού 750 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι δήλωσαν ωστόσο «μη ικανοποιημένοι» με τις περικοπές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό – δηλ. το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ή ΠΔΠ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πιούμε το πικρό ποτήρι του ΠΔΠ» είπε ο Manfred Weber εκ μέρους του ΕΛΚ. Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Iratxe García δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές, «όχι τουλάχιστον σε μια περίοδο που χρειάζεται να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να κλείσουμε την ψαλίδα μεταξύ κρατών μελών».

Πολλοί ομιλητές ανέφεραν ότι το ζήτημα της αποπληρωμής του χρέους δεν έχει επιλυθεί. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το βάρος δεν πρέπει να πέσει στους πολίτες, καθώς και ότι θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις και να δημοσιευτεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση ενός σταθερού συστήματος ίδιων πόρων της ΕΕ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει έναν «ψηφιακό φόρο» ή «τέλη άνθρακα». Ακόμη, πολλοί υπογράμμισαν ότι «η ΕΕ δεν είναι μηχάνημα αναλήψεων για την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών», καταδικάζοντας τη στάση των «φειδωλών» χωρών που δεν θέλουν να πληρώσουν για τα οφέλη που αποκομίζουν από την κοινή αγορά, ενώ επέμειναν επίσης ότι δε θα πρέπει να δοθούν χρήματα σε «κατ’ επίφαση δημοκρατικές» κυβερνήσεις οι οποίες δε σέβονται το κράτος δικαίου και τις αξίες της ΕΕ.

Άλλοι ομιλητές εξέφρασαν αμφιβολίες για την επάρκεια των συζητούμενων νέων ίδιων πόρων για την αποπληρωμή του χρέους και προειδοποίησαν ότι η κρίση δε θα πρέπει να αποτελέσει πρόφαση για περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Οι περισσότεροι ωστόσο τόνισαν ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με ταχύτητα ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις στην κοινή θέση του Συμβουλίου.Θα προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική εντολή του Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες συζητήσεις με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα