ΑΘΗΝΑ
05:28
|
11.05.2024
Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων».

«O κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Πιθανή η ανάπτυξη πυραύλων στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν, μιλώντας στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

«Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής.

Αλλαγή στο όνομα του Αιγαίου ζητά ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητά την αλλαγή του ονόματος του Αιγαίου πελάγους, προτείνοντας να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος», λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” που έχει ελληνική ρίζα».

Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας, λεει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε σεμινάριο της δεξαμενής σκέψης European Policy Center, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά.Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις.

«Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική. Σαν να ήταν μια στρατιωτική κίνηση. Δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση. Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες,  όλα μέρος των συζητήσεων», δήλωσε ο Καλίν.

Ά. Κραμπ-Καρενμπάουερ: Η Ά. Μέρκελ παρενέβη για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.    

«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές. Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό. Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της Καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι ακριβώς για αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».

Διαβεβαίωσε δε ότι το ίδιο ισχύει και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση -και για το υπουργείο Εξωτερικών και για το υπουργείο Άμυνας: «Αξιοποιούμε και αξιοποιήσαμε και κατά το παρελθόν τις επαφές μας, ώστε να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», κατέληξε η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα