ΑΘΗΝΑ
10:59
|
19.04.2024
Ο δρόμος για την Τουρκία και τους S400 είναι ανοιχτός, απαντά η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα.

Με διακομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά “σημαντική συναλλαγή” στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

H τροπολογία εγκρίθηκε ως μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό της Άμυνας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη διακομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κίνζινγκερ ανέφερε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία. “Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται οι ενέργειες της Τουρκίας να γίνουν ανεκτές και θα αντιμετωπιστούν με σοβαρές επιπτώσεις. Η νομοθεσία μας πράττει ακριβώς αυτό κάνοντας τις πράξεις της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο αδίκημα που τιμωρείται”.

Ο νόμος CAATSA για τις κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, ορίζει ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κυρώσεων, και δεν επαφίεται στον πρόεδρο να επιλέξει την κατηγορία που κρίνει απαραίτητη.

Μόσχα: O δρόμος είναι ανοιχτός για την Τουρκία και τους S400

Ωστόσο, η Μόσχα πιστεύει ότι δεν εμποδίζει τίποτα την Τουρκία από το να αποκτήσει μία επιπλέον παρτίδα S-400, δήλωσε ο επικεφαλής του 4ου Ευρωπαϊκού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Yuri Pilipson σε συνέντευξή του στο Sputnik.

“Όσον αφορά τη δυνατότητα της Τουρκίας να αγοράσει μία επιπλέον παρτίδα αντιαεροπορικών όπλων S-400, δε βλέπουμε σοβαρά εμπόδια στην επιπλέον ανάπτυξη της θετικής εμπειρίας στην αμυντική συνεργασία υψηλής τεχνολογίας με την τουρκική πλευρά”, σημείωσε ο Yuri Pilipson.

Πηγή: KYΠΕ. Sputnik

Φωτογραφία @RepKinzinger:


 
.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα