ΑΘΗΝΑ
02:36
|
25.04.2024
Ακόμα κι έτσι, όμως, οι άνδρες ιερείς συνεχίζουν να αμείβονται καλύτερα από τις γυναίκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από 60 χρόνια χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα από την Εκκλησία της Σουηδίας (είναι η πολυπληθέστερη Λουθηρανική εκκλησία της Ευρώπης, με έξι εκατομμύρια πιστούς σε συνολικό πληθυσμό 10 εκατομμυρίων). Σήμερα, ο αριθμός των γυναικών ιερέων είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ανδρών, αλλά οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους ιερωμένους των δύο φύλων παραμένουν σημαντικές.

“Ιδωμένη από μια ιστορική προοπτική, αυτή η ‘ανατροπή’ προέκυψε γρηγορότερα απ’ όσο θα μπορούσαμε να περιμένουμε”, σχολίασε η Κριστίνα Γκρένχολμ, γραμματέας της Εκκλησίας της Σουηδίας.

Η Γκρένχολμ ήταν αυτή που ανακοίνωσε πως πλέον το 50.1% των ιερέων της χώρας είναι γυναίκες, στατιστικό που ανατρέπει όντως όλες τις σχετικές εκτιμήσεις και μελέτες που προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στη Σουηδία πριν από το τέλος του 2090.

Παρά την εντυπωσιακή παρουσία των γυναικών στο ιερατείο της Σουηδικής Εκκλησίας, πάντως, οι γυναίκες κληρικοί εξακολουθούν να αμείβονται χειρότερα από τους άνδρες, αφού κατά μέσο όρο ο μισθός μιας κληρικού είναι κατά 215 ευρώ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο ενός κληρικού. Σύμφωνα με την Γκρένχολμ, αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες ιερωμένοι βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.  

Η Εκκλησία της Σουηδίας επιτρέπει στις γυναίκες να γίνονται κληρικοί από το 1958. Οι πρώτες τρεις ιέρειες χειροτονήθηκαν το 1960. Το 1982 καταργήθηκε δια νόμου ρήτρα που επέτρεπε στους άρρενες κληρικούς να αρνούνται τη συνεργασία με γυναίκες συναδέλφους τους, ενώ από το 2017 η σουηδική Εκκλησία προτρέπει τους κληρικούς της να χρησιμοποιούν φυλετικά και σεξουαλικά ουδέτερους όρους στα κηρύγματά τους, αφου ο Θεός είναι “πέρα από τους δικούς μας στενούς φυλετικούς προσδιορισμούς”.

Πηγή: The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα