ΑΘΗΝΑ
23:12
|
24.04.2024
Μια από τις τελευταίες δίκες των Ναζί ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Αμβούργο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23/7 μία από τις τελευταίες δίκες των Ναζί στο Αμβούργο, με τον πρώην φύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, Μπρούνο Ντέι, να κρίνεται ένοχος για συνέργεια στους φόνους 5.230 κρατουμένων.

Ο 93χρονος σήμερα Ντεί καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή για τις πράξεις του ως φύλακας στο  ναζιστικό στρατόπεδο Στούτχοφ, στην κατεχόμενη Πολωνία. Παρότι ήταν μόλις 17 ετών την περίοδο που συμμετείχε στην πληθώρα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο (Αύγουστος 1944-Απρίλιος 1945), η συνέργεια του Ντέι έχει επιβεβαιωθεί και τεκμηριωθεί επαρκώς για 5.230 περιπτώσεις δολοφονιών κρατουμένων.

Η καταδίκη του 93χρονου θεωρείται “συμβολικής σημασίας” για τους απογόνους των θυμάτων, ενώ 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία υπόθεση που εκδικάζεται και αφορά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της δίκης, ο 93χρονος ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι εξαναγκάστηκε να ασκήσει τα καθήκοντα του φύλακα στο στρατόπεδο και πως δεν είχε συμμετάσχει στις θανατώσεις κρατουμένων, είτε στους θαλάμους αερίων είτε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στην τελευταία του τοποθέτηση ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε ότι είναι “ταραγμένος” από τις διάφορες μαρτυρίες που άκουσε κατά τη διάρκεια της δίκης, και ζήτησε συγγνώμη από “όσους βίωσαν την κόλαση όλης αυτής της τρέλας”, εμμένοντας, ωστόσο, στην αρχική του τοποθέτηση, ότι δεν γνώριζε το “μέγεθος των θηριωδιών” μέχρι την έναρξη της δίκης.

Ακόμη, παρότι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τους θαλάμους αερίων στο στρατόπεδο και δήλωσε ότι είχε δει “αποστεωμένες φιγούρες και ανθρώπους που είχαν βιώσει πραγματικό πόνο”, η υπερασπιστική γραμμή του βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι αποτελούσε ένα σχετικά ασήμαντο “γρανάζι” στη ‘βιομηχανία παραγωγής θανάτου” του ναζιστικού καθεστώτος.

“Όταν είσαι μέρος ενός μηχανισμού μαζικών δολοφονιών, δεν αρκεί απλώς να κοιτάς από την άλλη πλευρά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Λαρς Μάχνκε στην τελική του αγόρευση.

Στο στρατόπεδο Στούτχοφ άφησαν την τελευταία τους πνοή περίπου 65.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Εβραίοι, Πολωνοί και πολίτες από τις βαλτικές χώρες.

Το στρατόπεδο εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφαρμογής της “Τελικής Λύσης” τον Ιούνιο του 1944, με αποτέλεσμα οι μαζικοί θάνατοι στους θαλάμους αερίων να προστεθούν στις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες από τις κακουχίες, τον υποσιτισμό, την εξουθενωτική εργασία και το εκτελεστικό απόσπασμα.

Πηγή: ΒΒC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα