ΑΘΗΝΑ
04:44
|
26.04.2024
Η πρωτοβουλία -που απαιτεί την έγκριση του Προέδρου- αποτελεί νίκη της ευρύτερης Αριστεράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κογκρέσο της Χιλής ολοκλήρωσε την Πέμπτη τη διαδικασία έγκρισης της συνταγματικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία γίνεται εφικτό στους πολίτες να αποσύρουν έως και 10% του συνολικού αποθεματικού των συντάξεών τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Η μεταρρύθμιση ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική της πορεία αφού εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για να θεσπιστεί απαιτεί την έγκριση του Χιλιανού Προέδρου, του δεξιού δισεκατομμυριούχου, Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από την αριστερή και κεντροαριστερή αντιπολίτευση, κατόπιν της δέσμευσης του Προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο πως θα υποστηρίξει συνταγματικές αλλαγές, απόφαση που με τη σειρά της έγινε γεγονός κατόπιν πολυπληθών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. Προκάλεσε δε βαθύ ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, βουλευτές του οποίου -34 από το κυβερνών κόμμα- ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης αλλαγής.

Η μεταρρύθμιση θεωρείται ιστορική καθώς ανοίγει τον δρόμο για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος της Χιλής, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένο και βασισμένο στο νομοθετικό πλαίσιο της δικτατορίας Πινοσέτ.

Πηγές: Telesur, New York Times.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα