ΑΘΗΝΑ
18:23
|
10.05.2024
Ο αμερικανοτραφής πολιτικός ακτιβιστής Πίτερ Μπγιάρ Αγιάκ κατήγγειλε σχέδιο εξόντωσής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νοτιοσουδανέζος πολιτικός ακτιβιστής Πίτερ Μπγιάρ Αγιάκ εγκατέλειψε τη χώρα του με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία του παρείχε visas στο ίδιο και την οικογένειά του. Ο αμερικανοτραφής Αγιάκ-απόφοιτος οικονομικών του Χάρβαρντ-, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία των υπηρεσιών ασφαλείας του νεοσύστατου κράτους και έχει εξελιχθεί σε σκληρό επικριτή της κυβέρνησης, ισχυρίζεται πως είναι στο στόχαστρο του προέδρου της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Σύμφωνα με τον Αγιάκ ο Μαγιαρντίτ διέταξε την απαγωγή και εκτέλεσή του.

Ο Αγιάκ κάλεσε την επιβολή κυρώσεων στον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο και την οικογένειά του, με την κυβέρνηση να μην απαντά στις κατηγορίες του 36χρονου αντικυβερνητικού ακτιβιστή. Τον Ιανουάριο οι HPA επέβαλαν κυρώσεις στον (τρίτο) Αντιπρόεδρο της χώρας, Τάμπαν Ντενγκ Γκάι, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για δολοφονίες πολιτικών της αντιπολίτευσης και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Εκτός των ΗΠΑ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Νότιο Σουδάν ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πηγές: Associated Press, Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα