ΑΘΗΝΑ
04:09
|
19.04.2024
Έντονο εκνευρισμό προκάλεσαν στην τουρκική διπλωματία οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονο εκνευρισμό προκάλεσαν στην τουρκική διπλωματία οι δηλώσεις Μακρόν με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι να τις χαρακτηρίζει “άκυρες” αργά το βράδυ της Πέμπτης.

“Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι άκυρες και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας δεν θα οδηγήσει πουθενά”, τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.

“Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική. Το Παρίσι πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Ακσόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι “η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (…) και δεν θα έχει καμία επίπτωση” στην “αποφασιστικότητα” της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε “εθνικά συμφέροντά της”.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, υποδεχόμενος χθες Πέμπτη στον Παρίσι τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, είχε δηλώσει ότι “θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου σε χέρια άλλων  παραγόντων και ιδίως της Τουρκίας” υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους θαλάσσιους χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία”, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου μεταφορτώθηκε και στα ελληνικά στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια…

Posted by Emmanuel Macron on Thursday, July 23, 2020

Οι γαλλοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα