ΑΘΗΝΑ
03:54
|
27.04.2024
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αναβάλλονται για την 18η Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βολιβίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Ιουλίου την αναβολή των γενικών (προεδρικών και κοινοβουλευτικών) εκλογών για την 18η Οκτωβρίου από την 6η Σεπτεμβρίου, με αφορμή την ολοένα και με αυξανόμενους ρυθμούς εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα. Πρόκειται για την δεύτερη αναβολή των εκλογών, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για την 3η Μαΐου.

Ως την Τετάρτη στη Βολιβία καταγράφονταν 2.328 θάνατοι εξαιτίας του ιού COVID-19 επί συνόλου 64.000  κρουσμάτων, με την μεταβατική Πρόεδρο Τζανίνε Άνιες και μέρος του υπουργικού συμβουλίου να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι εκλογές για Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, γερουσιαστές και βουλευτές θα διεξαχθούν σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από εκείνες στις οποίες ο επί 13 συναπτά έτη στην εξουσία σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος Έβο Μοράλες είχε ανακηρύξει την τέταρτη νίκη του. Την νίκη δεν είχε αποδεχτεί η δεξιά αντιπολίτευση, ενώ οι συγκρούσεις και οι ταραχές που ακολούθησαν μεταξύ οπαδών του Μοράλες και οπαδών της αντιπολίτευσης, οδήγησαν σε πραξικόπημα με την παραίτηση και την αυτοεξορία του πρώην Προέδρου (ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Αργεντινή η οποία του παραχώρησε πολιτικό άσυλο) να διαδέχεται η ανάληψη της εξουσίας από την πρώην γερουσιάστρια Ανιές.

Πηγές: Telesur, Anadolu, Ναυτεμπορική, The Intercept

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα