ΑΘΗΝΑ
02:50
|
26.04.2024

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για αποχώρηση από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για αποχώρηση από μια πανευρωπαϊκή σύμβαση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είναι το πληρέστερο νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που καλύπτει την ενδοοικογενειακή βία, τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τη λεγόμενη βία με βάση την τιμή και τον αναγκαστικό γάμο.

Η Πολωνία επικύρωσε τη σύμβαση το 2015 πριν από την εξουσία του υπερ-συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Πολεμήστε ενάντια στον ιό και όχι ενάντια στις γυναίκες».  Η σημερινή πολωνική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η σύμβαση, η οποία συντάχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντιβαίνει στις οικογενειακές αξίες της Ρωμαιοκαθολικής Πολωνίας.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης βασίζεται σε μια κοινωνικά συντηρητική, καθολική ιδεολογία και διεξήγαγε πόλεμο για τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Η Πολωνία έχει ήδη έναν από τους πιο σκληρούς νόμους για την άμβλωση στην Ευρώπη. Η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι παράνομη, εκτός από περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η ζωή μιας γυναίκας κινδυνεύει ή εάν υπάρχει σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου.

Αφού ασκήθηκε έντονη κριτική σε ένα νομοσχέδιο πέρυσι, η πολωνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στα σχέδια επαναπροσδιορισμού του ορισμού της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να ισχύει μόνο όταν οι σύζυγοι ξυλοκοπούνται περισσότερες από μία φορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα