ΑΘΗΝΑ
21:24
|
15.05.2024
Οι Ταλιμπάν ζητούν από τις αφγανικές αρχές να σταματήσουν τις συλλήψεις απελευθερωμένων μελών τους.
Taliban militants pose for the media after they join the Afghan government in Herat May 22, 2010. Twenty Afghan Taliban joined the Afghan government's reconciliation and reintegration programme in Herat on Saturday. REUTERS/Mohammad Shoib (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY) - RTR2E7YO
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να σταματήσει να συλλαμβάνει μέλη του που έχουν απελευθερωθεί, κατόπιν συμφωνίας, ζητούν από τις αφγανικές αρχές οι Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή σε μέλη τους, τα οποία απελευθερώθηκαν πρόσφατα από την Καμπούλ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, να μην ξαναρχίσουν την εξέγερση.

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δήλωσε ότι ορισμένοι από τους φυλακισμένους Ταλιμπάν που απελευθερώθηκαν βάσει του συμφώνου ειρήνης επέστρεφαν στα πεδία της μάχης σε αντίθεση με τη συμφωνία.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν επίσης την Καμπούλ να «αποφύγει τέτοιες παραβιάσεις και προκλητικές ενέργειες», απειλώντας ότι διαφορετικά, η αφγανική κυβέρνηση θα «φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες».

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν σε αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων, στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα στις 29 Φεβρουαρίου, με προοπτική την έναρξη ενδο-αφγανικών συνομιλιών.

Την περασμένη εβδομάδα, η αφγανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε απελευθερώσει 4.199 αιχμάλωτους Ταλιμπάν, ενώ καθυστερούσε να απελευθερώσει εκείνους που ήταν σε αμερικανικές και αφγανικές μαύρες λίστες ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν, με τη σειρά τους, επέμεναν να απελευθερωθούν και οι 5.000, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα