ΑΘΗΝΑ
22:39
|
26.04.2024

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνεχίζεται, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπέο, στην  ομιλία του στην προεδρική Βιβλιοθήκη του Ρίτσαρντ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνεχίζεται, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπέο, στην  ομιλία του στην προεδρική Βιβλιοθήκη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Καλιφόρνια, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής της Κίνας, τονίζοντας ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να προκύψει από την συνεργασία των δυτικών δημοκρατικών κρατών.  “Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να θριαμβεύσει για αυτή τη νέα τυραννία”, είπε σε ομιλία του σε ένα προσκεκλημένο κοινό που περιλάμβανε εξόριστους Κινέζους αντιφρονούντες και συνέχισε: “Το παλιό παράδειγμα της τυφλής εμπλοκής με την Κίνα απλά δεν λειτούργησε. Δεν πρέπει να το συνεχίσουμε. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό.  Εάν ο ελεύθερος κόσμος δεν αλλάξει την Κομμουνιστική Κίνα, η Κομμουνιστική Κίνα σίγουρα θα μας αλλάξει. Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις παλιές πρακτικές.  Το είδος της δέσμευσης που επιδιώκουμε δεν έχει φέρει το είδος της αλλαγής στην Κίνα που ο Πρόεδρος Νίξον ήλπιζε να προκαλέσει. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές μας – και εκείνες άλλων ελεύθερων εθνών – ανέστησαν την αποτυχημένη οικονομία της Κίνας, μόνο για να δουν το Πεκίνο να δαγκώνει τα διεθνή χέρια που την τάιζαν. Pρέπει επίσης να εμπλέξουμε και να ενδυναμώσουμε τον κινεζικό λαό.  Έναν  δυναμικό λαό που λατρεύει την ελευθερία.   Άνθρωποι, που είναι εντελώς διαφορετικοί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα”.

Όσον αφορά την συνεργασία μεταξύ των δημοκρατικών κρατών ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που κάλεσε ο Πομπέο, είπε:  “Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μόνοι μας. Πρέπει να είναι μια συνδυασμένη, οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη, των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, των χωρών της G7 και της G20. Αυτή η συμμαχία δημοκρατικών κρατών μπορεί να αντιμετωπίσει με θάρρος αυτή την πρόκληση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα