ΑΘΗΝΑ
22:45
|
26.04.2024
H νέα πραγματικότητα του εμβληματικού ναού, δύο ημέρες μετά τη νεοθωμανική φιέστα Ερντοργάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ημέρες μετά τη νεοθωμανική φιέστα του Ερντογάν, η Μαρία Ζαχαράκη με την κάμερα του Open Tv, μπαίνει στον εμβληματικό ναό καταγράφοντας τη νέα πραγματικότητα του ιστορικού μνημείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι φανατικοί ισλαμιστές συνεχίζουν να συρρέουν μέρα και νύχτα στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν.

Η κεντρική πύλη της Αγίας Σοφίας έχει καλυφθεί πλέον με ένα πετρόλ χαλί. Στον βασικό χώρο της προσευχής οι -σπάνιας ομορφιάς και αξίας- τοιχογραφίες είναι καλυμμένες με πανιά, ενώ βαριά, ολόμαλλα τιρκουάζ χαλιά σκεπάζουν τα μάρμαρα του ναού.

Η ανταποκρίτρια του OPEN, μπήκε στον γυναικωνίτη από την γυναικεία είσοδο που βρίσκεται στο πλάι του ναού. Εδώ το χαλί δεν είναι πετρόλ όπως στον κύριο χώρο, αλλά γκρι. Την ίδια ώρα κάποιες γυναίκες απλώνουν το χαλάκι τους στον γυναικωνίτη και προσεύχονται, αφού έχουν αφήσει προηγουμένως τα παπούτσια τους σε ένα ειδικό ερμάριο.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της χριστιανοσύνης απέναντι στην τουρκική βαρβαρότητα συνεχίζονται. Η Αρχιεπισκοπή στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για την βεβήλωση του ιστορικού μνημείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο  πρόεδρος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, δήλωσε στο Open: “Για εμάς αυτός ο ναός, που χτίστηκε προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού, όπως ήταν χριστιανικός ναός, έτσι και παραμένει χριστιανικός ναός. Και το γεγονός ότι σ’ αυτόν θα τελούνται μουσουλμανικές ακολουθίες και ότι έγινε η πρώτη για πολλά χρόνια ισλαμική προσευχή, για εμάς δεν αλλάζει το καθεστώς του ναού αυτού”.

Οι Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, με την πανδημία να είναι πάντοτε παρούσα, λόγω της αθρόας προσέλευσης πιστών, προχωρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην απολύμανση των χώρων του ναού.

Πηγές: ethnos.gr, Open tv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα