Το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο των G7, των πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, όπως αποκαλύπτει η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
“Ο λόγος για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ομάδα (G8) ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας και η επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, δεν βλέπω καμία πιθανότητα να συμπεριληφθεί η Ρωσία στην ομάδα”, διεμήνυσε ο Μάας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.
Σημειώνεται, ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει την επιθυμία για μια πιο διευρυμένη σύνοδο των G7, με την επιπλέον συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας.
Η σύνοδος, που πραγματοποιείται παραδοσιακά μεταξύ των 7 ισχυρών ηγετών των Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, επρόκειτο να διεξαχθεί στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ωστόσο, αναβλήθηκε, έως τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού.
Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, του ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
“Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον”, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση Τραμπ.
Ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε τη σχέση με τη Ρωσία “δύσκολη το τρέχον διάστημα” σε πολλά πεδία. Ωστόσο συμπήρωσε ότι “γνωρίζουμε επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία”.
Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ήταν μέρος της G7, (τότε G8), όταν οι διαφωνίες για γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία οδήγησαν στην έξοδό της από την ομάδα. Άλλες χώρες της G7 κατηγόρησαν τη Ρωσία για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, παρότι η Μόσχα απέρριψε πολλές φορές τους ισχυρισμούς.