ΑΘΗΝΑ
08:21
|
06.05.2024
Εκτιμάται πως στις διαδηλώσεις της τελευταίας χρονιάς έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο συγκρούσεων μεταξύ Ιρακινών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που ακολούθησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαγδάτης σκοτώθηκαν από αστυνομικά ουρά τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας.

Ήταν το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό μετά από μήνες στην πλατεία Ταχρίρ, τόπος που έγινε σύμβολο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια μαζικών και θανατηφόρων αναταραχών πέρυσι.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών αφορούσαν τις συνθήκες ζωής και συγκεκριμένα την επιδείνωση των διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50 ° C.

Στην διάρκεια των διαδηλώσεων η Αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα με τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και αυτοσχέδιες κροτίδες. Ωστόσο διαδηλωτές κατήγγειλαν την χρήση πραγματικών πυρών που κατέληξε και στον θάνατο των ως τώρα δύο διαδηλωτών και τον τραυματισμό εικοσιέξι.

Ο Πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας και την απονομή δικαιοσύνης ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος στην διαδήλωση, την οποία χαρακτήρισε “αναφαίρετο δικαίωμα.”

Εκτιμάται πως στις διαδηλώσεις της τελευταίας χρονιάς έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι.

Πηγές: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα