ΑΘΗΝΑ
11:23
|
03.07.2024
Ο πρώην Πρόεδρος, 73 ετών, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (ΚΑΔ), Φρανσουά Μποζιζέ ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά το ότι εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρώην πρόεδρος, 73 ετών, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και από τον ΟΗΕ, καθαιρέθηκε από την προεδρία το 2013 κατά τη διάρκεια εξέγερσης του στρατιωτικού συνασπισμού Σελέκα, των φυλών του μουσουλμανικού Βορρά. Έκτοτε η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο και μια ολοένα εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενώ ο πρώην Πρόεδρος βρήκε καταφύγιο στο Καμερούν.

Ο Μποζιζέ είχε δεκαετή εντολή, πριν φύγει από τη χώρα το 2013 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Η νέα κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ζήτησε τη σύλληψή του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ κατηγορίες δικαστηρίου της χώρας για παρακίνηση σε γενοκτονία εκκρεμούν από το 2013 και Ειδικό Δικαστήριο έχει συσταθεί για την διερεύνηση των εγκλημάτων που έγιναν με εντολή του Μποζίζε στη θητεία του (κυρίως από την Προεδρική Φρουρά).

Ωστόσο, παρά τις κατηγορίες εις βάρος του Μποζίζε για υποκίνηση γενοκτονίας, ο νυν Πρόεδρος Τουαδέρα δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει από τότε που επέστρεψε από την εξορία στα τέλη του 2019.

Πηγές: Telesur, Wikipedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα