ΑΘΗΝΑ
18:23
|
10.05.2024
Αναμένονται εντός Αυγούστου, νέες ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται με επιτυχία οι δοκιμές των νέων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, ένα από τα νέα υπερηχητικά όπλα που ανέπτυξε η Μόσχα αμέσως μετά τους “αόρατους” πυραύλους Avangard.


Η άσκηση του ρωσικού στόλου “επιβεβαίωσε τα μοναδικά τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του πυραύλου, καθώς και την ικανότητά του να ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες”, υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος Zircon αναπτύσσεται εννέα φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου (9 Mach), ενώ η εμβέλειά του αγγίζει τα 1.000 χιλιομέτρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι Zircon πρόκειται να τοποθετηθούν σε πυρηνικά υποβρύχια και πλοία του ρωσικού στόλου και ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για την ανάπτυξη μιας χερσαίας έκδοσης του νέου συστήματος.

Οι δοκιμές του Zircon ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους, με τον υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Κριβορούτσκο να δηλώνει ότι ο πύραυλος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το 2021 ή το 2022.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ρωσία έγινε το πρώτο έθνος που έθεσε σε χρήση ένα υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα με τους “αόρατους” πυραύλους Avangard. Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος της νέας γενιάς ρωσικών πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα.

Το Avangard μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα, 27 Mach, δηλ. 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα και είναι ικανό να αλλάζει πορεία και ύψος, καθιστώντας το “πρακτικά αόρατο”, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Εκτός από τα πυραυλικά συστήματα Avangard και το Zircon, το φιλόδοξο υπερηχητικό πρόγραμμα της χώρας περιλαμβάνει επίσης τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (στιλέτο), τους οποίους ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει “ανίκητους”.


“Όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των υπερδυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ, ‘κυνηγούν’ τη Ρωσία όσον αφορά την υπερηχητική στρατιωτική τεχνολογία”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. “Αλλά όταν αποκτήσουν τελικά αυτά τα είδη όπλων, θα έχουμε τα μέσα για την καταπολέμησή τους”, διεμήνυσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ethnos.gr και το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Open Tv στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, αναμένονται εντός Αυγούστου, νέες ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: RT

Φωτογραφίες: RT, © Sputnik / Alexander Galperin

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα