ΑΘΗΝΑ
00:44
|
17.04.2024
Ο αμερικανός πρέσβης στη Σεούλ απαλλάχτηκε από το μουστάκι που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πιο πολυσυζητημένο μουστάκι της Άπω Ανατολής δεν υπάρχει πια. Ο Χάρι Χάρις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Σεούλ, απαλλάχτηκε απ’ αυτό πριν εξελιχθεί σε πέτρα διπλωματικού σκανδάλου ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η συμπεριφορά του Χάρις και η δημόσια εικόνα του έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης, με τους Νοτιοκορεάτες να κατηγορούν τον αμερικανό διπλωμάτη για ελιτισμό και αποικιοκρατική νοοτροπία. Τους τελευταίους μήνες, στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το μουστάκι του.

Η μητέρα του Χάρις είναι Γιαπωνέζα και -σύμφωνα με τους επικριτές του- “γιαπωνέζικο” είναι και το μουστάκι του, αφού παραπέμπει ευθέως στη μόδα που ακολουθούσαν οι Ιάπωνες αποικιοκράτες την περίοδο που είχαν υπό την κατοχή της την κορεατικη χερσόνησο. Το μουστάκι ήταν το έμβλημα των στρατηγών και των κυβερνητών που διόριζαν οι Ιάπωνες από το 1910 ως το 1945.

Το μουστάκι του Χάρι Χάρις εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και ο αμερικανός διπλωμάτης το υπερασπίστηκε ως προσωπική του αισθητική επιλογή.

Το Σάββατο, μετά από δεκάδες δημόσιες αντιπαραθέσεις, εκατοντάδες άρθρα και αμέτρητες αναφορές στα κορεατικά media, το μουστάκι έπαψε να υπάρχει. Ο Χάρις ανήρτησε βίντεο στα προσωπικά του social media, στο οποίο εμφανίζεται να επισκέπτεται ένα παραδοσιακό κορεατικό μπαρμπέρικο και να ξυρίζεται. Όπως εξήγησε, το έκανε λόγω ζέστης. Οι υψηλές θερμοκρασίες του κορεατικού καλοκαιριού δεν του επέτρεπαν να φοράει τη μάσκα του κατά του κορονοϊού και παράληλλα να διατηρεί το μουστάκι του.

The most controversial moustache in South Korea has fallen victim to the razor’s blade, with US ambassador Harry Harris visiting a barbershop months after his facial hair became the subject of unusual criticism. Seoul and Washington are security allies and the US stations 28,500 troops in the country but their relationship has been strained in recent years by differences in their approaches to North Korea and cost-sharing responsibilities. Harris has several times been the object of controversy in the South, and accused in some quarters of high-handedness. Even his facial hair became an issue of debate. The envoy’s mother was Japanese and, with Koreans resentful of Tokyo’s 1910-45 colonisation of the peninsula, commentators claimed the moustache alluded to the fashions of imperial governors-general from the period. In January Harris retorted that his grooming was a matter of personal choice, and that his critics were “cherry picking history”. But over the weekend he uploaded a video to social media of him getting the moustache shaved off at a traditional Korean barbershop, saying he did so to keep cool in the Seoul summer, while wearing a mask to fight the coronavirus pandemic.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που ξυρίστηκα”, έγραψε στα Αγγλικά και στα Κορεατικά. “Η επιλογή ήταν απλή: ή θα κρατούσα το μουστάκι μου και δεν θα φορούσα μάσκα, ή θα το ξεφορτωνόμουν. Το καλοκαίρι στη Σεούλ είναι υπερβολικά θερμό και υγρό για να έχεις στο πρόσωπό σου και τα δύο. Προέχει η προστασία από τον κορονοϊό, οπότε στο εξής δεν θα είμαι μυστακοφόρος, αλλά μασκοφόρος”.

Στις αρχές του έτους (μετά την εμφάνιση του μύστακος), ο Χάρις είχε δηλώσει: “Κατανοώ την ιστορική έχθρα που υπάρχει ανέμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία (οι δύο χώρες, βεβαίως, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και ενωμένες κατά της Β. Κορέας), αλλά δεν είμαι ο Ιαπωνοαμερικανός πρέσβης στην Κορέα. Είμαι ο Αμερικανός πρέσβης στην Κορέα. Είναι λάθος να χρεώνομαι αυτήν την έχθρα για κάτι που μου συνέβη στο μαιευτήριο”.

Με πληροφορίες από The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα