ΑΘΗΝΑ
09:35
|
23.04.2024
Η Τζεν χαρακτήρισε "εντελώς πολιτική" την απόφασή της να σταθεί γυμνή μπροστά στην αστυνομία του Πόρτλαντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η “Γυμνή Αθηνά” του Πόρτλαντ, η γυναίκα που έγινε viral όταν στις 18 Ιουλίου στάθηκε μπροστά στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας φορώντας μόνο τη μάσκα της, μίλησε στην εκπομπή Unrefined Sophisticates για την απόφαση που τη μετέτρεψε σε σύμβολο της αντίστασης στο Όρεγκον.

Η Τζεν, όπως συστήθηκε, είναι sex worker και έκανε ό,τι έκανε επειδή αισθάνθηκε ότι “η αστυνομία και οι ειδικές ομοσπονδιακές δυνάμεις με προσέβαλαν βαθιά, ως πολίτη αλλά και ως γυναίκα”.

“Τους έβλεπα παρατεταγμένους, με τα πόδια τους καρφωμένα στο έδαφος, με το στήθος τους προτεταμένο και με τα όπλα και τις ασπίδες τους στο πλάι – ήταν μια πολεμική στάση κι αυτοί είχαν την ψευδαίσθηση ότι πολεμούσαν με τη σωστή πλευρά”.

“Δεν το σκέφτηκα πολύ, ούτε το είχα προσχεδιάσει”, εξήγησε η Τζεν. Γδύθηκε, έδωσε τα ρούχα της στον σύντροφό της, περπάτησε γυμνή προς τους αστυνομικούς και πόζαρε μπροστά τους, στη μέση του δρόμου.

Ήταν η 18η Ιουλίου, η 50στη μέρα των διαδηλώσεων έξω από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. Ένας από τους δημοσιογράφους που κάλυπτε τα επεισόδια παρομοίασε την Τζεν με μια “γυμνή Αθηνά” και κάπως έτσι γεννήθηκε ένας θρύλος.

Η Τζεν ήταν “πολύ ήρεμη και ταυτοχρόνως τρομοκρατημένη. Ήξερα ότι ξαφνικά είχα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα γυμνή”. Κάτι απ’ όλα αυτά -η ηρεμία της, ο τρόμος της ή οι στάσεις της γιόγκα που εκτέλεσε ολόγυμνη- λειτούργησε. Οι αστυνομικοί υποχώρησαν εκείνο το βράδυ.

Η νομοθεσία του Όρεγκον είναι πολύ ανεκτική σε σχέση με τον γυμνισμό σε δημόσιους χώρους. Σε όλη την πολιτεία είναι παράνομο να γδύνεσαι δημοσίως “με σκοπό την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης”. Αν, όμως, το κάνεις για να εκφράσεις την πολιτική σου άποψη ή για διαμαρτυρία είσαι 100% νόμιμος.

“Η στάση μου είναι πολιτική και η γύμνια είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης”, υπογράμμισε η Τζεν, συμπληρώνοντας με χιόυμορ ότι έτσι κι αλλιώς, τις περισόοτερες ώρες τις μέρας τις περνάει γυμνή λόγω της δουλειάς της.

Μηνύσεις κατά της κυβέρνησης

Χθες, Δευτέρα 27/07, στο δικαστήριο της Κολούμπια, κατατέθηκαν οι ομαδικές αγωγές των ακτιβιστών του Πόρτλαντ που κατηγορούν την κυβέρνηση για τη βίαιη συμπεριφορά των ομοσπονδιακών πρακτόρων και των δυνάμεων ασφαλείας που “τρομοκράτησαν, ποδοπάτησαν και διεύλυσαν βιαίως ειρηνικούς διαδηλωτές”.

Βασικοί ενάγοντες είναι οι οργανισμοί Don’t Shoot Portlant και Wall of Moms, που μαζί με τα κινήματα Antifa και Black Lives Matter αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του κινήματος αντίστασης στο Πόρτλαντ.

Στην αγωγή, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε “προαποφασίσει και προσχεδιάσει” την ανάπτυξη “ενός στρατού τουλάχιστον 100 ομοσπονδιακών πρακτόρων χωρίς διακριτικά” που “αναμείχθηκαν με την αστυνομία του Πόρτλαντ και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της με πλήρη εξάρτυση, ρίχνοντας δακρυγόνα και κάνοντας απρόκλητες επιθέσεις σε φιλήσυχους διαδηλωτές και προβαίνοντας σε αδικαιολόγητες συλλήψεις”.

Σύμφωνα πάντα με το κείμενο της αγωγής, “οι διαδηλωτές για πολλές ώρες μετά τη ρίψη των χημικών δεν μπορούσαν να φάνε ή να κοιμηθούν, ενώ πολλοί υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς από τις πλαστικές σφαίρες, το σπρέι πιπεριού και άλλες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους από κοντινή απόσταση και με τρομακτική βία”.

Τη Δευτέρα, η Washington Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε 100 ακόμα ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Πόρτλαντ, με το FBI να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει το ρεπορτάζ. Αμέσως μετά την κατάθεση των αγωγών, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε στο Twitter ενα ακόμα πολωτικό μήνυμα, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι οι “αναρχικοί, οι αγκιτάτορες ή οι διαδιαλωτές που θα βανδαλίσουν ή θα προκαλέσουν οποιαδήποτε φθορά στο Δικαστικό Μέγαρο του Πόρτλαντ, αντιμετωπίζωουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών”.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα